Over Ons

Handwerkstudio Leiden is een creatieve groep ondernemers die samen cursussen en workshops omtrent handwerk organiseren.

Team Handwerkstudio Leiden

Caro

Ik ben Caro en ik ben sinds 2010 zelfstandig boekbinder. Mijn werk bestaat voornamelijk uit maatwerk-opdrachten voor particulieren en kunstenaars. Meestal zijn dat speciale boeken en albums, maar de laatste twee jaar ben ik me steeds meer gaan specialiseren in het maken van dozen.

honoriginal.etsy.com

Mardie

Ik ben Mardie en ik naai al sinds ik 15 jaar ben. Ik maak zowel mijn eigen kleding als kostuums voor evenementen zoals Castlefest en Elfia. Hier teken ik ook meestal mijn eigen patronen voor. Ik vind het leuk om je te helpen zelfvertrouwen te kweken om zo je eigen ideen waar te maken.

hanabachicreative.etsy.com

Saskia

Ik ben kostuum en decorontwerper voor theater. Ik vind het heerlijk om dingen te maken en met materiaal te spelen. We zijn zo rijk, er is zo’n overvloed aan materiaal. Ik weet zeker dat we veel meer met het materiaal om ons heen kunnen dat dat we nu doen.

lurealure.etsy.com

Wilma

Ik ben Wilma en ik brei al sinds mijn 5e jaar. Dit leerde ik van oma. Het duurde tot mijn 11e totdat er een eerst product werd geleverd: een zwarte trui met V-hals. Daar was ik heel trots op. Daarna heb ik nog vele andere truien, vesten, sjaals, omslagdoeken en ook sokken gebreid. Graag leer ik jou hoe je zelf jouw eigen creatie kan maken.

Alice

Alice Tsibulsky is a textile artist with a background in cultural and environmental anthropology. She completed a Fibre Arts certificate course in Canada and has worked at a sewing studio in Toronto for several years. She likes making all different things, but lately her focus has been on hand quilting and natural dyeing as means of slowing down and enjoying the process of her craft.


Handwerkstudio Leiden anno 2014

Handwerkstudio Leiden begon bij Liz, die in 2014 een creatieve studio genaamd Studio Creative Mix overnam aan de Middelstegracht in Leiden. Hier gaf ze zelf naaicursussen, en nodigde o.a. Caro uit voor een boekbindcursus en later Simone voor een Kledingruil. Simone verhuisde mee met Liz naar de volgende ruimte, de oude school aan de Lammeschanseweg. Eind 2014 kwam daar Mardie bij, die een van de naaigroepen van Liz overnam. 

De oude school was het thuis van de Studio tussen september 2014 en maart 2015. Begin 2015 stopte Liz met de studio om zich te focussen op het schrijven van haar boek. Simone, Caro en Mardie besloten om de studio inclusief meubels en naaimachines over te nemen, maar letterlijk tijdens het doorroeren van de verf kregen we een vervelende email – we moesten het pand eind april verlaten. Gelukkig kende Caro nog een leuk pandje in hartje Leiden, en konden we alsnog onze plannen voor de Handwerkstudio voortzetten. De verfpot ging dicht, en onze spullen in dozen. Al met al heeft de zoektocht naar nieuwe ruimte en de verhuizing krap twee weken om handen gehad – een record!  

In april 2015 verhuisde de Handwerkstudio naar Vollersgracht 14, in een klein hofje in hartje Leiden vlak achter de Xenos. Hier hebben we drie geweldige jaren beleefd waarin we de opening van het Papieratelier zagen, diverse Leidse Kleredagen hebben gehouden en natuurlijk ook de gewone handwerkcursussen hebben gegeven. Ama kwam ook bij het team, en nam in 2017 de brei- en haakcursus van Caro over voor een korte periode. 

Mid-2017 besloten we om een ander pand te zoeken, mede omdat drie van de vier handwerkdocenten de cursussen moeilijker konden combineren met hun vaste baan. Gelukkig bracht 2018 een nieuwe locatie in de oude basisschool aan het Ballonpad 2 te Leiden. Saskia van LUREaLURE sloot zich aan bij het team en geeft vanaf september 2018 de cursussen Upcycling en Moulage 1 & 2. De cursusruimtes worden gedeeld met Alyssa en Rosa, die beiden opslag zochten voor hun webshops. 

In 2019 verhuisden we naar de telderskade waar we weer twee lokalen aanhielden. Hier kwamen Wilma en Alice bij de studio om workshops in respectievelijk haken/breien en quilten/stof verven te geven. Helaas kwam er na 9 maanden een einde aan ons mooie pand aan de Telderskade.

Vanaf oktober 2019 huist de Handwerkstudio aan de Boshuizerkade, in een mooi en licht pand op de 2e etage. We hopen hier een mooie tijd tegemoet te gaan!