Studio weer open vanaf 15 juni 2020

Vanaf 15 juni is de Handwerkstudio weer geopend voor cursussen en workshops! We zijn 3 hele maanden gesloten geweest vanwege het coronavirus, waardoor bijeenkomsten van meer dan 3 personen verboden waren. Nu op 15 juni een aantal opleidingen van de MBO’s en HBO’s weer opengaan zien wij dit als goed moment om mee te doen.

Nieuwe locatie

In april zijn we verhuisd naar het Stadsbouwhuis, een voormalige dependance van de gemeente Leiden. Het pand is nu getransformeerd naar De Groene Woondiversiteit, een initiatief van de Gemeente Leiden en leegstandsbeheerder Villex. Hier kunnen (student)huurders en ondernemers elkaar vinden op het geboed van duurzaamheid, wonen en werken. Handwerkstudio Leiden past hier perfect tussen, en we gaan ook zeker ons aanbod aan duurzame cursussen en workshops uitbreiden.

De ruimte is verdeeld tussen Mardie van Handwekstudio Leiden, Saskia van LUREaLURE en Caro van HonOriginal. Nieuw bij ons is Jaap de Raat, kunstenaar en fotograaf die werkt met bijzondere technieken zoals cyanotypie. Ook hij zal in de toekomst workshops geven. Is weer eens iets anders dan naald en draad! Naast de huurders geven ook Elzemieke, Alieke, Wilma en Alice gastlessen in o.a. naaien voor beginners, quilten en breien.

Coronamaatregelen

In juni en juli gaan we de cursussen van maart / april afmaken, uiteraard met de gepaste corona-maatregelen. Zo heeft iedere cursist nu een eigen kniptafel en een vak van ongeveer 2 x 2 meter waarin ze op 1,5 meter afstand van elkaar en de cursusleider kunnen werken. Daarnaast hebben we een beamer zodat we ook die hele gedetailleerde dingetjes kunnen laten zien. Er is ook schoonmaakspray en handgel aanwezig.

Vanaf september starten de inschrijvingen voor de naaicursussen weer, dus schrijf je in voor de nieuwsbrief als je niks wilt missen!

Mondmaskers – Tutorial, Informatie en Malletje voor Neusklem

Vanaf 1 juni is het verplicht om een niet-medisch mondmasker te dragen in het OV. Je hebt misschien al de tutorial gezien van Atelier Kleurstof in samenwerking met maakjemondkapje.nl . Ik vond het wel meerwaarde te hebben om een video te maken van hoe ik de afgelopen weken mijn mondmaskers in serie heb genaaid. Met een paar trucjes ben je minder tijd kwijt dan wanneer je de mondmaskers 1 voor 1 naait. Doordat ik in serie heb genaai kon ik 12 mondkapjes maken in 2 uur, en dat was inclusief filmen!

Dowloads

In deze blogpost vind je ook de downloads die ik in de video heb genoemd, zoals de mal voor de neusklem. Ik vind het mondmasker een stuk comfortabeler zo, en het is eigenlijk onmisbaar voor brildragers.

Links

Vragen staan vrij!

Indien jullie nog vragen hebben over mondmaskers maken kun je me emailen op handwerkstudioleiden@gmail.com

P.S. Na Pinksteren komen wij met nieuws over heropening. We zijn jullie niet vergeten!

Studio gesloten i.v.m COVID-19

Update 01 juni 2020: de studio zal op 14 juni 2020 weer open gaan voor alle huidige cursisten die hun cursus nog moeten afmaken. Hou de website in de gaten wanneer de volgende cursussen opengaan.

Vanwege het nieuwe coronavirus COVID-19 zal ook Handwerkstudio Leiden gesloten zijn t/m 6 april. We konden geen manier vinden om op een verantwoorde manier de cursussen voort te zetten, waarbij we dicht op elkaar werken en sommige cursusten en cursusleiders met het OV van en naar de studio reizen. We vonden het beter om daarom de studio voorlopig te sluiten – alle cursussen, workshops en activiteiten zijn tot nader order afgelast, zo mogelijk langer. Daar houden we jullie natuurlijk van op de hoogte.

We houden het nieuws in de gaten en zodra het weer kan, gaan wij onze activiteiten hervatten. Hierover horen jullie zo snel mogelijk weer.

Tevens willen we jullie bedanken voor alle lieve emails en comments. Wij zijn allen ZZP’er en kunnen niet thuiswerken (op administratie na). Daarom zijn we heel erg dankbaar voor jullie vertrouwen.

Blijf gezond en naai vooral door!

~ Team Handwerkstudio Leiden
Alice, Alieke, Caro, Elzemieke, Mardie, Saskia en Wilma

Verhuisd naar Boshuizerkade 119

Vanaf vandaag zijn wij gevestigd aan de Boshuizerkade 119 in Leiden! We hebben een mooi, licht lokaal op de 2e etage aan de schoolplein-kant. Bekijk de ge-update routebeschrijving met o.a. parkeerinformatie. De nieuwe locatie ligt slechts 350 meter van onze oude locatie aan de Telderskade dus dat is gelukkig geen grote verandering.

We zien je snel bij de cursussen!

~ TEAM HANDWERKSTUDIO LEIDEN

Stoffen en Naaimachines Regio Leiden

3117d4519b437c2e5f1b06f1ef84-1449025 (1)

Tegenwoordig kun je heel makkelijk stoffen online kopen, maar wat als je graag de stof in het echt wilt zien en voelen? Ik heb voor jullie een lijstje samengesteld met stoffenwinkels en naaimachinewinkels in de regio.

Ken jij nog meer leuke (online) winkels? Laat hieronder een comment achter!

Stoffenwinkels regio Leiden

Quiltwinkels

Let op: Quiltstoffen zijn soms smaller dan gangbare stoffen. Vraag dus altijd even aan de verkoper of je extra nodig hebt.


cloth_fabric_textile_silk_cotton_design_tailor_shop-646851 (1)

Marktkramen

Wekelijkse markt

 • Leidse zaterdagmarkt (Boter – en Vismarkt, zaterdag 08:00-17:00)
  • Twee stoffenkramen en een fourniturenkraam met veel keuze.
  • Helaas staat er op woensdag geen stoffenkraam meer
 • Lapjesmarkt (Breedstraat Utrecht, zaterdag 08:00 – 13:00)
  • Veel keuze in mode – en meubelstoffen.
 • Haagse Markt (Herman Costerstraat Den Haag, ma wo vr za 09:00 – 17:00)
  • Woensdag is “stoffendag” met extra stoffenkramen.

Stoffenmarkten

Eens in de zoveel tijd komt er weer een stoffenmarkt naar Leiden! Deze vind plaats op de Boter- en Vismarkt (van Hudsons Bay tot de Karnemelksbrug). Bekijk hieronder de aankomende stoffenmarkten.


800px-Computerized_sewing_machines.jpg

Naaimachinewinkels regio Leiden

Ik ben zelf erg fan van een naaimachine in het echt kopen. Niet alleen steun je daarbij lokale ondernemers, maar je kunt de machine vaak in de winkel uitproberen en al je vragen stellen. Soms hebben ze ook occassions of showmodellen in de aanbieding.

Regio Leiden

Online naaimachinewinkels

Verhuisd naar Telderskade 46

Vanaf 1 januari vind je ons aan de Telderskade 46! Hier hebben we twee grote lokalen gekregen waar we nu nog meer cursussen en workshops kunnen geven.

photo_2019-01-21_15-18-08 (2)

De locatie is een kleuterschool achter de oude basisschool aan de Telderskade. De school is vorig jaar 400 meter verderop verhuisd in een spiksplinternieuw gebouw, en tot er bekend is wat er met het oude gebouw gaat gebeuren mogen wij het bezetten.

photo_2019-01-21_15-18-08

Het kleutergebouw is direct verbonden met de parkeerplaats aan de Boshuizerlaan, waardoor het een stuk makkelijke wordt om met de auto naar cursus te komen en daarbij bijv. je eigen naaimachine mee te nemen. Dit is tevens de hoofdingang die wij willen aanhouden.

Het eerste leslokaal is van Mardie en hier worden de naaicursussen en workshops lockmachine gegeven. Het is een ruim en licht lokaal met voldoende ruimte voor 5-6 cursisten per les.

photo_2019-01-21_15-20-04

Het tweede leslokaal wordt weer gedeeld tussen Saskia en Caro. Caro zal het voor nu vooral als atelierruimte gebruiken en Saskia zal verschillende cursussen gaan geven in o.a. patroontekenen en upcycling.

We zijn net begonnen met de nieuwe cursussen en we vinden het nu al een toplocatie! Om het te vieren hebben we op zondag 20 januari een openingsborrel gepland. Zien we je dan?

~ Team Handwerkstudio Leiden

 

Welke naaimachine is goed?

Hieronder vind je een lijst van naaimachines waar ik persoonlijk op heb gewerkt of die ik een keer op naailes heb mogen uitproberen. Dit is zeker geen complete lijst maar het is een goed begin om te ijken welke merken en types geschikt zijn voor beginners of gevorderden.

Let op: soms vind je een machine in een bepaalde prijsklasse in de aanbieding. Hou de websites dus goed in de gaten als je in de markt bent voor een nieuwe naaimachine.

Twijfel je nog over de aanschaf van een naaimachine? Stuur ons gerust een mailtje!

Laatste update: november 2018

Onder €150 (budgetmodel)

EB_1903560A

Toyota JSPA17 (€99.99 bij Blokker.nl)
Deze machine heb ik enkele keren op les gehad en het verbaasde me hoe fijn hij naait en hoe compleet de steekselectie is. Natuurlijk werkt hij niet zo goed als een duurdere machine (o.a. het pedaal reageert minder goed) maar dit is het beste instapmodel in zijn prijsklasse.

9000000012456535

Singer Tradition 1507 (nu €105 bij Bol.com)
Deze machine heb ik vaak op naailes gezien. Voor €5 meer heb je een beter model namelijk onderstaande. Tocht zet ik hem erbij – mocht je hem een keer in de aanbieding zien dan kun je hem zeker kopen! Maar voor rond de €110 kun je beter onderstaand model nemen:

a9200000014289757 (1)

★ Mardie’s keus: Singer Tradition F3359 (nu €108 bij Bol.com)
“Welke machine raad je aan als beginner”? Nou deze! Dit is de beste beginnermachine voor rond de €100. Hij heeft alles wat je nodig hebt – steeklengte, steekbreedte, knoopsgat en stretch-steken. Gewoon deze kopen en je bent verzekerd van een goed instapmodel.

€150 – €300 (instapmodel)

TALENT3323.png

Singer Talent 3323 (nu €179,- bij Matson.nl)
Dit is een populair model tijdens de naailes en ik heb er een stuk of 3-4 mogen testen. Het is zeker een basis machientje met de nodige basis-steken, maar daarbij kun je wel de steeklengte en breedte instellen.

vcvvxvvx.png

Husqvarna H-class E10 (was €179,- nu €165,- bij Matson.nl)
Deze instap-Husqvarna is zeer compleet met instelbare steeklengte- en breedte. Hij heeft dan wel geen 1-staps knoopsgatvoet maar naait zeer fijn en komt met een robuuste kap. Een perfect instapmodel!

rhrh.png

★ Mardie’s keus: Janome 920 (was €279, nu €199 bij Matson.nl)
Ik vond dit een soepel klinkende naaimachine die veel lagen goed kan stikken. Hij is zeer compleet met 1-staps knoopsgatfunctie en knoopaannaaifunctie. Zolang hij nog in de aanbieding is voor €199 is dit de beste keus van november 2018.

matri-homepage-janome-JR-1012-01-max-w700

Janome JR1012 (€224 via Matri.eu)
De machine heeft niet veel steken en voelt als een instapmodel. Voor deze prijs kun je in de aanbieding misschien wat beters vinden, maar voor net geen €225 is dit een degelijke beginnersmachine waar je jaren mee verder kunt.

matri-homepage-brother-FS40-01-max-w700

Brother FS40 (was €375, nu €249 via Matri.eu)
Deze machine kan in principe alles, en heeft zelfs enkele borduursteken. De snelheid is aanpasbaar, er zit een 1-fase knoopsgat op en automatisch aanhechten en afhechten. Een hele fijne machine en nu hij in de aanbieding is, is dit in zijn prijsklasse een hele goeie keus!

€300 – €500 (middensegment)

matri-homepage-janome-423S-01-max-w700

Janome 423S (nu €375 bij Matri)
Dit is ook weer een goeie naaimachine van Janome. Laat je niet afschrikken door het relatief lage aantal steken, wat deze machine kan doet hij gewoon heel erg goed. Voor deze prijs heb je jaren plezier van dit werkpaard.

Passport20.png

★ Mardie’s Keus: Pfaff Passport 2.0 (nu €449 bij Matson.nl)
Een goeie naaimachine met ingebouwd boventransport, een zeldzaamheid bij machines buiten het hogere segment. Hij heeft echter geen aantrekkelijk LED scherm, de steken zijn verstopt in de bovenkap. Maar als je een werkpaard zoekt die 50 jaar meegaat is dit de beste keus.

€500+ (hoger segment)

Brother.png

Brother Innovis F400 (nu €674 bij Matson.nl)
Ook weer gewoon een goeie Brother naaimachine die zeer compleet is. Hij heeft alle steken die je ooit nodig hebt en een paar handigheidjes zodat het naaien altijd leuk blijft. Belangrijkst is daarbij de instelbare naaisnelheid.

vssvssvsvsvsv.png

★ Mardie’s Keus: Husqvarna Opal 650 (was €799, nu €719 bij Matson.nl)
Deze machine is zeer compleet en brengt je sowieso 20+ jaar naaiplezier. De Opal 650 is een werkpaard met 160 steken die je allemaal kunt aanpassen in lengte en breedte. Met 1-staps knoopsgatvoet, borduursteken, en automatische steeksuggesties voor verschillende soorten stof. Voor €100 meer heb je de Opal 670 met nog meer steken!


Heb jij een naaimachine die in deze lijst thuishoort? Laat het weten in de comments!

Verslag Kreadoe 2018

ffff

Eind oktober was het weer zover: de grootste creatieve beurs van Nederland, de Kreadoe! Nu moet ik tot mijn schaamte bekennen dat ik er nog nooit geweest was, hoewel ik het natuurlijk wel kende. Gezien het ook goed bereikbaar is met de trein en mijn vriendin Alyssa van Stitchonomy een kraampje had, had ik geen excuus meer om niet te gaan.

Ik ging samen met een andere vriendin Femke (@femmelot) en we wilden niet TE vroeg, maar daar kregen we spijt van! We waren expres op vrijdag gegaan, denkende dat we daarmee de drukte zouden kunnen omzeilen…

dav

We liepen dwars door de mensenmassa naar Alyssa’s kraam, die een mooie hoekplek had vlakbij het Cupcake theater. Nu was dit stiekem al mijn 2e dag op de beurs omdat ik haar donderdag al had geholpen, maar veel verder dan deze 9m2 was ik niet gekomen.

dav

Het Cupcake Theater was heel leuk opgezet,  met een soort massa-workshop in fondantfiguurtjes maken. Ik was nogal verrast door de vele kraampjes met bakspullen, uiteraard is dat ook heel creatief als je deze diertjes ziet.

dav

De stand van Sugaridoo stond ook in een hoek en was een zoet feest van felle kleuren wol en stof. Ik had haar boek Once Upon a Pixel al voor mijn verjaardag gekregen dit jaar, anders had ik die zeker aangeschaft bij deze stand.

dav

De gehaakte kippen maakten me ook heel erg blij!

dav

De Kreadoe is altijd 5 dagen dus veel mensen hadden uitgepakt met hun kraam. Dit kastje was helaas niet te koop! Verder was dit een heel erg leuk kraampje met veel vintage ogende stationary. Ik heb helaas de naam niet opgeschreven…

sdr

Femke was op zoek naar specifieke Kerst-stempels voor haar moeder. Onderweg kwamen we deze prachtige techniek tegen waarbij je stempels combineert met aquarel. Ook zie je dat de dame op de foto live aan het werk was – dat zagen we hier en daar nog meer en het brengt wel een gesprek op gang (en in dit geval een aankoop van Femke!).

sdr

Deze pagina was heel erg mooi geschilderd!

dav

Het Wolplein was het hart van de 2e hal, en mijn hemel wat een enorme stapel wol! Ik was wel van plan om 15-20 nieuwe wolletjes te kopen, allemaal hetzelfde merk omdat ik het anders irritant vind, maar ik verloor compleet het overzicht. Ik heb daarom op de beurs ook geen wol gekocht…

dav

Nu komen we bij mijn favoriete kraam van de hele beurs. Zwanette’s Sprookjesatelier, met een aantal Kerstdiorama’s. Ik heb altijd al een zwak gehad voor miniaturen, en deze hele kraam was een feest om te bekijken! Ik denk dat we er wel een half uur, veertig minuten hebben gestaan om te grabbelen in de bakken met miniaturen.

dav

Dit is toch magisch!

dav

Een diorama in een oud kratje, heel leuk bedacht!

dav

Dit was mij op donderdag al opgevallen: sterretjesfolie, een soort plastic wat het licht vervormd in een ster-effect. Het leek mij leuk om dit te kopen voor mijn moeder, die ieder jaar haar grote glazen vaas versierd met kerstballen en lampjes.

dav

Hier zie je het effect met gekleurde lampjes. Heel leuk! Je vind er meer van op de website van de standhouder Create &Joy.

sdr

Hier een workshop in actie. We hadden een lijst gemaakt van onze top 5 workshops, erop mikkend dat we er 3 zouden volgen, maar er was ZOVEEL te zien dat we met moeite de 3 hallen door zijn gelopen. Volgend jaar gaan we of eerder, of twee dagen.

dav

Mijn tante Wilma van Proline Deco haakt vaak tassen voor zichzelf of als kado. Dit leek me wel een ambitieus project voor haar voor volgend jaar!

dav

Op zaterdag heb ik ook nog geholpen in de kraam van Alyssa, en daarbij mijn eerste punch werkje gemaakt! Het was een stuk leuker dan ik dacht, om te experimenteren met verschillende wolletjes. Ze heeft deze punch needles ook te koop in haar shop, inmiddels zijn die weer online want ze was helemaal uitverkocht op de Kreadoe!

Al met al was het een heel leuk uitstapje en hebben we veel nieuwe hobbies gezien. Toch heb ik niet zoveel gekocht, omdat ik natuurlijk vooral naaister ben en er niet veel naai-gerelateerde kramen waren. Als ik beter had nagedacht welke wolletjes ik nodig heb had ik waarschijnlijk het halve wolplein leeg gekocht! Dat is dus echt een tip voor mezelf voor volgend jaar, om een “boodschappenlijstje”te maken. Nu ik weet wat er zoal staat zal ik dat ook zeker gaan doen.

Ben ij dit jaar ook naar de Kreadoe geweest? Wat vond jij de leukste kraam?

 

 

Leidse Kleredag Winter 2018

Op zaterdag 15 december 2018 is het weer tijd voor een LEIDSE KLEREDAG in de Studio! Dit maal is het thema FEEST! Neem dus vooral je oude winterkleding mee of feestelijke jurkjes die je 1x gedragen hebt. Drink gezellig een kopje thee, ruil je oude kleding met anderen, of bekijk hoe je het nog kunt aanpassen (“upcyclen”) tot een kledingstuk waar je weer verliefd op word. Saskia van LUREaLURE en de vorige Upcycle-docent Simone zijn hierbij aanwezig om je te inspireren.

Zowel kleding als schoenen, tassen, jassen, lappen stof of onafgemaakte handwerkjes zijn toegestaan. Ondergoed, zwemkleding of kapotte kleding nemen we niet aan.

Aan het eind van de kledingruil zorgen wij voor de afvoer van alle spullen die je niet meer mee naar huis wilt nemen. Een deel zal door ons worden hergebruikt en de rest gaat naar de kringloop. Zo is de Leidse Kleredag een duurzaam samenkomen!

Aanmelden via het Facebook-evenement of een mailtje naar handwerkstudioleiden@gmail.com

LEIDSE KLEREDAG

Datum: zaterdag 15 december 2018
Tijd: 13:00 tot 16:00 uur
Locatie: Handwerkstudio Leiden, Ballonpad 2 Leiden
Bijdrage €1 p.p!

 

%d bloggers liken dit: