Upcycling

Wat is Upcycling? Nieuwe kleding maken uit bestaande stukken maar ook verfraaien, veranderen en aanpassen.

Ik heb een webwinkel waar ik ge-upcycelde kleding verkoop. Ik verzamel al jaren borduurwerk, tafelkleden, theedoeken, lakens, dekens, gordijnen en coupons van bijvoorbeeld meubel- en interieurstoffen om er weer nieuwe kleding van te maken.

Ik doe dat omdat veel producten die ik vind (bijvoorbeeld in kringloopwinkels) nog lang niet versleten zijn. Of omdat oude kleding een mooi beeld geeft van de tijd waarin het gemaakt is en goed te combineren is met nieuwere stukken. En bovenal omdat ik graag wil dat mode duurzamer wordt.

Ik deel in deze lessen mijn tricks & tips over upcycling. Aan de hand van een thema gaan we aan de slag met ontwerpen en uitvoeren.

Informatie

Locatie: Handwerkstudio Leiden, Langegracht 72 Leiden (route)
Kosten: €135 inclusief BTW, materiaal en gebruik machines
Datum: 11 oktober t/m 8 november 2022
Tijd: 14:30 – 17:00

Docent: Saskia de Zee
Deelnemers: maximaal 5 personen
Enige naai vaardigheid is vereist voor deze cursus

Inschrijven: stuur een mailtje naar saskiadezee@telfort.nl  o.v.v. “Upcycling”.

Lesprogramma

  • Les 1: applicaties van stof en borduurwerk
  • Les 2: verschillende stoffen samen brengen, warenkennis, brandproeven
  • Les 3 & 4: upcycle yourself, kleding uit je eigen kast veranderen zodat je het wel weer gaat dragen
  • Les 5: afwerken, zomen en band

We werken in een kleine groep van maximaal 5 personen zodat er genoeg tijd en aandacht is voor iedere deelnemer. De cursus duurt 5 weken.


Cursusleider

Saskia de Zee

Wie ben ik?

Na het behalen van mijn diploma aan de lerarenopleiding in de vakken tekenen en textiele werkvormen (1989) leek het me spannender om theater te gaan maken dan voor de klas te staan.

Ik heb meer dan 30 jaar ervaring in het naaien van kostuums voor theater. Daarnaast heb ik special effects gemaakt voor film en reclame met textiel als specialisatie.

Tegenwoordig maak ik ook unieke kledingstukken van gerecycled materiaal omdat ik vind dat mode duurzamer moet worden. (www.etsy.com/nl/shop/LUREaLURE)

Mijn benadering van het naaien van kledingstukken is hier op gebaseerd. Ik kan goed patroon tekenen en weet veel van textiel. In mijn lessen leer je goed te kijken en door te leren naaien draag je bij aan een duurzamer levensstijl.

Etsy Shop | Facebook | Instagram


Foto’s