Patroontekenen Tuniek

Let op: wij kunnen geen patroon op maat tekenen – graag leren we je om dit zelf te doen.

Een tuniek is een simpele jurk die meestal iets ruimer valt en ook gedragen kan worden op een legging of een broek. In de cursus teken je een eenvoudige tuniek met een aangeknipte mouw op je eigen maat.  Je gaat deze tuniek maken in simpele tricot of geweven stof, met of zonder zakken.

Vervolgens leer je hoe je dit basispatroon kunt aanpassen naar andere modellen.
Ook besteden we aandacht aan de afwerking van de hals, zomen en mouwen.

Deze cursus is geschikt voor de beginnende naaister.

Informatie

Lestijden: NTB
Lesdata: NTB

Docent: Saskia de Zee
Deelnemers: maximaal 5 personen
Enige naai vaardigheid is vereist voor deze cursus

Kosten: €75 inclusief BTW, materiaal en gebruik machines

Inschrijven: stuur een email naar saskiadezee@telfort.nl  Vermeld bij je inschrijving dat je de cursus Patroontekenen Tuniek  wilt volgen.

Wat kun je verwachten van Patroontekenen Tuniek?

Wat is een tuniek?
Een tuniek zit eigenlijk tussen een top en een jurk in. Meestal combineer je een tuniek met een broek, legging of tregging. Een jurk eerder met blote benen, panty of eventueel legging.

Een tuniek valt vaak net over de billen of tussen de bil en knie in. Tuniek is meer een modenaam, je mag zelf bepalen wanneer je iets een tuniek noemt. De tuniek kan van verschillende materialen gemaakt zijn en heeft verschillende pasvormen. De meest gebruikte stoffen zijn redelijk dun zodat ze mooi vallen.

Ik zou daar nog aan toe willen voegen dat een tuniek vaak wat ruimer valt, over het hoofd aangetrokken kan worden en er dus meestal geen sluitingen zoals ritsen of knopen nodig zijn.

Een tuniek is eenvoudig te maken en kan zelfs uit een stuk worden geknipt. We gebruiken het boekje van Pieke Stuvel met die titel ook als inspiratiebron.

In de cursus gaan we allereerst maten nemen en kiezen welke tunieken we gaan maken. We bespreken welke stoffen geschikt zijn; geweven en gebreid. We tekenen onze favorieten op papier en op maat. Hopelijk ga je dit patroon nog vele malen gebruiken!

In de tweede en derde les gaan we echt aan de slag met het naaien van de tunieken. We kunnen nog kragen, zakken, manchetten of boorden toevoegen. Ook het afwerken van de verschillende stoffen komt aan bod.


Cursusleider

Saskia de Zee

Wie ben ik?

Na het behalen van mijn diploma aan de lerarenopleiding in de vakken tekenen en textiele werkvormen (1989) leek het me spannender om theater te gaan maken dan voor de klas te staan.

Ik heb meer dan 30 jaar ervaring in het naaien van kostuums voor theater. Daarnaast heb ik special effects gemaakt voor film en reclame met textiel als specialisatie.

Tegenwoordig maak ik ook unieke kledingstukken van gerecycled materiaal omdat ik vind dat mode duurzamer moet worden. (www.etsy.com/nl/shop/LUREaLURE)

Mijn benadering van het naaien van kledingstukken is hier op gebaseerd. Ik kan goed patroon tekenen en weet veel van textiel. In mijn lessen leer je goed te kijken en door te leren naaien draag je bij aan een duurzamer levensstijl.

Etsy Shop | Facebook | Instagram