Patroontekenen Rok

Let op: wij kunnen geen patroon op maat tekenen – graag leren we je om dit zelf te doen.

In de cursus teken je allereerst een eenvoudige rechte of iets uitlopende rok op eigen maat. Dit rokje maak je als oefenmodel in katoen. Vervolgens leer je hoe je een tailleband op zet, een rits inzet en verschillende soorten splitten toepast.n Ook behandelen we het inzetten van voering.

Dit basis patroon kun je gebruiken voor allerlei andere rokken; we kijken naar de wijzigingen in het basis patroon voor andere modellen.

We gaan niet teveel rekenen en het doel is te begrijpen hoe we een eenvoudig patroon tekenen. Uiteindelijk maak je een rokje op eigen maat in een stof naar keuze.

Informatie

Lestijden: NTB
Lesdata: NTB

Docent: Saskia de Zee
Deelnemers: maximaal 5 personen
Enige naai vaardigheid is vereist voor deze cursus

Kosten: €75 inclusief BTW, materiaal en gebruik machines

Inschrijven: stuur een email naar saskiadezee@telfort.nl Vermeld bij je inschrijving dat je de cursus Patroontekenen Rok wilt volgen.

Wat kun je verwachten van Patroontekenen Rok?

SANYO DIGITAL CAMERA

Ik heb zelf nogal een hekel aan het gereken wat vaak wordt gebruikt bij patroon tekenen en probeer dat tot een minimum te beperken. Omdat een rok een eenvoudig kledingstuk is kan dat ook best. We gaan een rechte of iets uitlopende rok maken. Natuurlijk moeten we wel onze eigen maten opnemen en zullen we die gebruiken om het patroon te tekenen. Maar we beginnen met een ruimtelijke vorm (een vaas of iets dergelijks) om te zien wat nu eigenlijk een patroon is en hoe we dat kunnen manipuleren en aanpassen.
Want wat is het nut van een patroon als je niet begrijpt wat het precies doet?

Vervolgens gaan we die maten vertalen naar papier en tekenen we het patroon naar jouw maat. Ook behandelen we de manier waarop we een patroon op stof leggen.
We maken een proefmodel om vertrouwd te raken met termen als naden naad toegift, coupe en zomen.

We kijken naar de band van de rok, een split in middenachter en het inzetten van de rits. Als laatste behandelen we de afwerking; zomen, eventueel voering en zakken.

il_fullxfull.1502705180_e9x8

Cursusleider

Saskia de Zee

Wie ben ik?

Na het behalen van mijn diploma aan de lerarenopleiding in de vakken tekenen en textiele werkvormen (1989) leek het me spannender om theater te gaan maken dan voor de klas te staan.

Ik heb meer dan 30 jaar ervaring in het naaien van kostuums voor theater. Daarnaast heb ik special effects gemaakt voor film en reclame met textiel als specialisatie.

Tegenwoordig maak ik ook unieke kledingstukken van gerecycled materiaal omdat ik vind dat mode duurzamer moet worden. (www.etsy.com/nl/shop/LUREaLURE)

Mijn benadering van het naaien van kledingstukken is hier op gebaseerd. Ik kan goed patroon tekenen en weet veel van textiel. In mijn lessen leer je goed te kijken en door te leren naaien draag je bij aan een duurzamer levensstijl.

Etsy Shop | Facebook | Instagram