Naailes


Ben je beginner of gevorderd, heb je net een naaimachine gekregen of heb je al ervaring maar loop je vast? Kom op naailes bij Handwerkstudio Leiden! Ik leer je alles over werken met de naaimachine, van inrijgen en afstellen tot de juiste naaldkeuze.

Handwerkstudio Leiden


Cursussen

Tijdens de beginnerscursus leer je alles over werken met de naaimachine: inrijgen, afstellen, naald- en draadkeuze, stikken, doorstikken, zigzaggen en zomen, een knoopsgat naaien en een rits inzetten. Daarna pas je deze technieken toe in de praktijk door middel van drie projecten: een speldenkussen, een omkeerbare tote bag en een toilettas met rits en voering. Daarbij maak je kennis met het lezen van simpele naaipatronen en leer je de stof juist vouwen (met de weefkanten op elkaar) en aftekenen met naadtoeslag. Ook leer je knopen en knoopsgaten naaien. Na de basiscursus ben je vertrouwd met de naaimachine en kun je thuis verder, of meedoen met de gemiddelde cursus. 

Na de beginnerscursus kun je verder met de gemiddelde cursus. Je kunt ook instromen naar de gemiddelde cursus als je al ervaring hebt op de naaimachine. Tijdens deze cursus maak je je eigen kledingstuk zodat je echte naaipatronen leert lezen, een mouw leert inzetten en zomen leert naaien. Daarbij maak je gebruik van rekbare stoffen en bijbehorende technieken, zoals naaien met een tweelingnaald en een op de biais geknipte halsbies naaien. Je kunt kiezen uit een aantal verschillende basics waaronder een trui, T-shirt of simpele broek van de bekendste patroonmakers zoals Knipmode, La Maison Victor en Fibermood. We hebben ook diverse patronen voor baby- en kinderkleding.

Ook gevorderden kunnen naailes volgen bij mij – je draagt dan je eigen project aan in overleg, zoals een colbertje of broek. Samen bespreken we dan welke technieken je wilt leren tijdens de cursus. Contacteer mij dus per email als je een gevorderde naaier bent.

Twijfel je over je niveau, bijv. omdat je thuis wel eens naait? Stuur dan een mailtje om te kijken welke cursus het beste bij je past!


Lestijden

 • Maandagen 10:00 – 12:00
 • Maandagen 13:00 – 15:00
 • Maandagen 19:00 – 21:00 (bij Elzemieke)
 • Dinsdagen 19:30 – 21:30
 • Woensdagen 10:00 – 12:00
 • Woensdagen 19:30 – 21:30
 • Donderdagen 19:30 – 21:30
 • Vrijdagen 10:00 – 12:00

Bekijk het meest up-to-date lesrooster in de agenda.

Wachtlijst

Wegens de enorme populariteit van de naailessen werken we in 2023 met een wachtlijst. Vooral voor de avondcursussen kan het even duren voor we plek hebben voor je. Bedankt voor je begrip!


Informatie

Locatie: Handwerkstudio Leiden, Langegracht 72 Leiden (adres & route)
Duur: 6 weken x 2 uur les.
Kosten: € 150,- (incl. koffie/thee/koek, gebruik naaimachines)
Groepsgrootte: maximaal 6 personen

 • Voor 16 jaar en ouder (kindernaailessen zijn te volgen via Thomelijn of Atelier Kleurstof). Ben je tussen de 16 en 21? Geef dit even door bij je inschrijving , dan hoef je geen btw te betalen.
 • Je mag je eigen naaimachine meenemen of een van de naaimachines op de studio gebruiken.
 • Er is een parkeerplaats naast de studio waar je max. 2 uur betaald mag parkeren (meer informatie).
 • Het cursusgeld is inclusief 21% btw en koffie / thee / koek.
 • Je schaft zelf de stofschaar, spelden, garen en stoffen voor de cursus aan volgens de materiaallijst die je bij inschrijving ontvangt.
 • Mis je een les door ziekte, werk of een andere reden? Je kunt 1 gemiste les inhalen tijden de inhaalles 1 week na het einde van de cursus. Meer gemiste lessen zijn voor eigen rekening.
 • Bekijk ook de Algemene Voorwaarden 2023

Cursusleiders

Elzemieke

Ik ben Elzemieke en eind 2016 startte ik als echte leek bij Handwerkstudio Leiden en vanaf dat moment is kleding maken een uit de hand gelopen hobby. Sinds 2020 ben ik een van de docenten bij de studio en in hetzelfde jaar ben ik gestart met de costumière opleiding aan de modevakschool. Ik hoop dat ik je veel kan leren over over hoe bijvoorbeeld een naaimachine werkt, wat naadtoeslag is en hoe lees je zo’n ingewikkeld naaipatroon nou eigenlijk. Maar vooral hoop ik dat je er veel plezier in hebt en je met een glimlach en een trots gevoel met je een eigen gemaakte tas/etui/vest/t-shirt/broek/jurk naar buiten loopt!

Vind je het leuk om te zien wat ik zoal maak? Sinds dit jaar zet ik dit ook online op instagram.com/elzkling

Mardie

Ik ben begonnen met naaien op mijn 15e en eigenlijk nooit meer gestopt. Ik ben begonnen met fantasy- en middeleeuwse kostuums voor Castlefest en Elfia. Sinds een paar jaar naai ik al mijn eigen kleding uit een duurzame overtuiging. Hier teken ik ook meestal mijn eigen patronen voor.

Sinds eind 2014 geef ik naailes bij Handwerkstudio Leiden, eerst aan beginners en nu aan gevorderden. Daarnaast geef ik ook diverse naai-gerelateerde workshops, van textielkennis tot lockmachine. Ik vind het leuk om je te helpen zelfvertrouwen te kweken om zo je eigen ideeën waar te maken!

Etsy shop | Instagram | Naaiblog