Je Eigen Kledinglabels

Je naaiproject is eigenlijk pas echt af met je eigen, gepersonaliseerde kledinglabel! Vooral als je vaak iets voor anderen maakt is het natuurlijk superleuk om er een label in te naaien met je naam erop. Hieronder vind je een aantal plekken om kledinglabels te kopen. Eerst kort iets over de verschillende soorten kledinglabels die te krijgen zijn.

Kies het juiste label

Om te beginnen kunnen we twee soorten kledinglabels onderscheiden: innaailabels en instrijklabels. Zoals de naam als zegt strijk je instrijklabels zo in de stof, bijvoorbeeld in de nek of in de zoomtoeslag. Voordeel hiervan is dat je snel klaar bent! Ideaal als je een heleboel labels moet verwerken. Nadeel is dat ze over tijd kunnen loslaten, en soms hard aanvoelen. Dan zijn innaailabels misschien een betere optie. Je kunt kiezen uit zijnaadlabels of gewone innaailabels.

Een bedrukt polyester zijnaadlabel met wasvoorschriften. Van Cotton Trends.

Zijnaadlabels lijken het meest op de labels van kleding uit de winkel. Ze worden meegenaaid met de zijnaad van een kledingstuk, of ze steken aan de buitenkant van bijv. een toilettas uit. Dit kan leuk zijn als je een webshop hebt met zelfgenaaide dingen, en je wilt je logo aan de buitenkant laten zien. Of je plaatst ze aan de binnenkant van je zelfgenaaide kledingstuk, waardoor het label niet in je nek kriebelt. Zijnaadlabels zijn vaak bedrukt op katoen of polyester. Ik naai ze zelf vaak aan de binnenkant mee op 5 cm vanaf de zoom.

Een polyester gewoven label met zilver garen op een zwarte ondergrond. Van Wunderlabel.

Gewone innaailabels zijn het meeste werk om te verwerken, maar zeker de moeite waard! Gewoven labels zijn in deze categorie het mooist. Gewoven labels kunnen wel wat prijziger zijn afhankelijk van de afwerking die je kiest, en of je gaat voor polyester of katoen ondergrond. Ik heb zelf een hekel aan kriebelende labels, dus ik naai ze gewoon aan de buitenkant van de hals! Naast gewoven labels zijn er ook vilten en leren labels te krijgen, voor bijvoorbeeld tassen, brei- of haakwerkjes etc.

“It Has Pockets” labels van Kylie & The Machine, te krijgen op MakersInc.nl

Tenslotte zijn er ook kant-en-klare labels te krijgen, die je niet kunt personaliseren. Maatlabels en waslabels zijn een eerste voorbeeld om aan te denken, maar ook een simpel “made with love” label kan je naaiwerkje al een hele professionele uitstraling geven. Hiervoor kun je ook gewoon lint gebruiken wat je op maat knipt, bijvoorbeeld dit “Sew Happy” lint van Fournituren.nl. Mijn eigen favoriet zijn de kant-en-klare labels van Kylie & The Machine, met hilarische teksten als “This is the Back”!

Kledinglabels kopen

Nu je de verschillende labelsoorten kent kun je bij onderstaande websites terecht om ze te laten maken. Kijk even rond om te zien welke afwerking en kwaliteit je wilt. Zelf gebruik ik Cotton Trends voor innaailabels en Wunderlabel voor gewoven labels. Meestal gebruik ik de innaailabels voor tassen, toilettassen, kado’s etc. en de gewoven labels voor mijn eigen kleding.

Zelf kledinglabels maken (foto van Madame Creatief).

Zelf kledinglabels maken?

Uiteraard kun je ook je eigen kledinglabels maken! Madame Creatief heeft hier een makkelijke tutorial voor.

5 Modestoffen voor de Herfst & Winter

Komende zondag 20 september is er weer een Stoffenbeurs in Leiden. Een uitgelezen kans om stoffen in te slaan voor je herfst- en winterprojecten! Maar welke stoffen zijn nou een beetje geschikt voor de koudere dagen? In deze blogpost noem ik 5 stofsoorten om naar uit te kijken nu de temperatuur (hopelijk) gaat dalen.

Bij elke stofsoort link ik voorbeelden van o.a. Textielstad, Stoffenkraam en Stoffen Hemmers, maar er zijn natuurlijk veel meer (online) stoffenwinkels, dus kijk gerust rond op Internet.

Afbeelding van Stoffen Hemmers

French terry

Dit is de ultieme knuffelstof – French terry is van buiten een gebreide stof, en vanbinnen bedekt met zachte haartjes. De betere kwaliteit Frecnh terry is 95% katoen, 5% elastaan, maar je kunt ook French terry vinden van 95% viscose en 5% elastaan, wat iets mooier blijft over tijd. Het gewicht ligt rond de 225 gr/m2 wat het een medium zware stof maakt. Het is echter wel een erg warme stof, ideaal voor een vest of joggingbroek. Let erop dat de stof een vleug (haarrichting) heeft, en dat je je stofdelen op de juiste manier op de stof legt zodat de haartjes van boven naar beneden wijzen, zoals een vacht.

Afbeelding van Textielstad

Jogging / sweaterstof

Ben je op zoek naar een nog dikkere stof, zoek dan naar jogging / sweaterstof. De naam zegt het al, het wordt meestal gebruikt voor joggingbroeken, sweaters en vesten. De buitenkant is een gebreide stof met stretch. De binnenkant is geruwd, wat betekend dat het wel zacht is , maar niet zo zijdezacht als French terry. Koop jogging van 95% katoen, 5% elastaan zodat het niet zweterig voelt. Er is ook jogging verkrijgbaar met 40 – 50% polyester, dit is warmer maar plakkeriger op de blote huid, dus beter voor een vest dat je over een shirt draagt. Het gewicht ligt rond de 280 – 300 gr/m2.

Afbeelding van Stoffen Hemmers

Jacquard

Jaquard wordt gewoven met verschillende kleuren en / of diktes draad, wat het een prachtige textuur geeft. Het is daardoor vaak wat dikker, wat het een ideale winter / herfst stof maakt. Jacquard verwijst naar de manier van weven . niet naar het materiaal, dus let goed op de samenstelling van het jacquard. Hieronder 3 types jacquard die interessant zijn voor de herfst en winter:

Jacquard jersey – Voor jurken en shirts met lange mouwen, of vesten. Let op de dikte van het jacquard jersey – vanaf 250 gr/m2 is het geschikter voor vesten of een dikke trui, minder geschikt voor shirts. De samenstelling wisselt per stof – een mix van polyester, viscose en elastaan, of een andere gemengde stof.

Double faced – Het motief is aan de achterkant van de stof in het negatief gewoven. Heel leuk voor een openvallend vest, of een trui met een col of watervalhals waarbij de binnenkant van de stof zichtbaar is. De stof is vaak van polyester, dus niet super fijn om op de blote huid te dragen.

Cable knit – Dit type jacquard is zwaarder en heel geschikt voor truien en vesten, of een sweater dress. Door de weving lijkt het net alsof er gebreide kabels in de stof zitten!

Afbeelding van Textielstad

Punta di Roma

Deze stof word ook wel wintertricot genoemd, en is dikker dan gewone katoentricot. De stofsamenstelling is 70% viscose, 27% nylon en 3% elastaan. Het gewicht ligt rond de 335 gr/m2 en is dus uitermate geschikt voor dikkere truien, winterjurken, dikkere leggings en sportieve broeken. Door het nylon is de stof vormvast – het behoud dus zijn vorm, maar is lastiger om te persen. Kies daarom patronen zonder al te veel fijne details.

Afbeelding van Stoffen Hemmers

Nicky Velours

Een velours broek mag natuurlijk niet ontbreken in je kast! Nicky velours is een hele aangename kwaliteit velours, 80-90% katoen, 10-20% polyester. Door het grote aandeel katoen is de broek niet erg zweterig aan Het gewicht van Nicky velours is rond de 250 – 280 gr/m2, wat niet te dun is maar wel soepel valt. Nicky velours gebruik je voor truien, vesten of een broek.

Gewone velours van rond de 300 gr/m2 is ook geschikt voor broeken en vesten, maar valt anders omdat er geen stretch in zit. Kijk dus goed of het patroon dat je wilt maken voor stretchstoffen is bedoeld of niet.

In de volksmond worden fluweel, velvet en velour vaak door elkaar gebruikt. Wil je weten hoe het nu echt zit? Lees dan deze handige uitleg van 123 Gordijnen.

Tot slot…

Veel online stoffenwinkels hebben ook een categorie herfst / winterstoffen waar je een kijkje kan nemen. Tevens staat er in de beschrijving vaak bij wat de toepassingen zijn voor de stoffen. Als je op de stoffenmarkt of in een stoffenwinkel bent, vraag dan gewoon de verkoper om advies. Succes met inkopen!

Studio weer open vanaf 15 juni 2020

Vanaf 15 juni is de Handwerkstudio weer geopend voor cursussen en workshops! We zijn 3 hele maanden gesloten geweest vanwege het coronavirus, waardoor bijeenkomsten van meer dan 3 personen verboden waren. Nu op 15 juni een aantal opleidingen van de MBO’s en HBO’s weer opengaan zien wij dit als goed moment om mee te doen.

Nieuwe locatie

In april zijn we verhuisd naar het Stadsbouwhuis, een voormalige dependance van de gemeente Leiden. Het pand is nu getransformeerd naar De Groene Woondiversiteit, een initiatief van de Gemeente Leiden en leegstandsbeheerder Villex. Hier kunnen (student)huurders en ondernemers elkaar vinden op het geboed van duurzaamheid, wonen en werken. Handwerkstudio Leiden past hier perfect tussen, en we gaan ook zeker ons aanbod aan duurzame cursussen en workshops uitbreiden.

De ruimte is verdeeld tussen Mardie van Handwekstudio Leiden, Saskia van LUREaLURE en Caro van HonOriginal. Nieuw bij ons is Jaap de Raat, kunstenaar en fotograaf die werkt met bijzondere technieken zoals cyanotypie. Ook hij zal in de toekomst workshops geven. Is weer eens iets anders dan naald en draad! Naast de huurders geven ook Elzemieke, Alieke, Wilma en Alice gastlessen in o.a. naaien voor beginners, quilten en breien.

Coronamaatregelen

In juni en juli gaan we de cursussen van maart / april afmaken, uiteraard met de gepaste corona-maatregelen. Zo heeft iedere cursist nu een eigen kniptafel en een vak van ongeveer 2 x 2 meter waarin ze op 1,5 meter afstand van elkaar en de cursusleider kunnen werken. Daarnaast hebben we een beamer zodat we ook die hele gedetailleerde dingetjes kunnen laten zien. Er is ook schoonmaakspray en handgel aanwezig.

Vanaf september starten de inschrijvingen voor de naaicursussen weer, dus schrijf je in voor de nieuwsbrief als je niks wilt missen!

Mondmaskers – Tutorial, Informatie en Malletje voor Neusklem

Vanaf 1 juni is het verplicht om een niet-medisch mondmasker te dragen in het OV. Je hebt misschien al de tutorial gezien van Atelier Kleurstof in samenwerking met maakjemondkapje.nl . Ik vond het wel meerwaarde te hebben om een video te maken van hoe ik de afgelopen weken mijn mondmaskers in serie heb genaaid. Met een paar trucjes ben je minder tijd kwijt dan wanneer je de mondmaskers 1 voor 1 naait. Doordat ik in serie heb genaai kon ik 12 mondkapjes maken in 2 uur, en dat was inclusief filmen!

Dowloads

In deze blogpost vind je ook de downloads die ik in de video heb genoemd, zoals de mal voor de neusklem. Ik vind het mondmasker een stuk comfortabeler zo, en het is eigenlijk onmisbaar voor brildragers.

Links

Vragen staan vrij!

Indien jullie nog vragen hebben over mondmaskers maken kun je me emailen op handwerkstudioleiden@gmail.com

P.S. Na Pinksteren komen wij met nieuws over heropening. We zijn jullie niet vergeten!

Studio gesloten i.v.m COVID-19

Update 01 juni 2020: de studio zal op 14 juni 2020 weer open gaan voor alle huidige cursisten die hun cursus nog moeten afmaken. Hou de website in de gaten wanneer de volgende cursussen opengaan.

Vanwege het nieuwe coronavirus COVID-19 zal ook Handwerkstudio Leiden gesloten zijn t/m 6 april. We konden geen manier vinden om op een verantwoorde manier de cursussen voort te zetten, waarbij we dicht op elkaar werken en sommige cursusten en cursusleiders met het OV van en naar de studio reizen. We vonden het beter om daarom de studio voorlopig te sluiten – alle cursussen, workshops en activiteiten zijn tot nader order afgelast, zo mogelijk langer. Daar houden we jullie natuurlijk van op de hoogte.

We houden het nieuws in de gaten en zodra het weer kan, gaan wij onze activiteiten hervatten. Hierover horen jullie zo snel mogelijk weer.

Tevens willen we jullie bedanken voor alle lieve emails en comments. Wij zijn allen ZZP’er en kunnen niet thuiswerken (op administratie na). Daarom zijn we heel erg dankbaar voor jullie vertrouwen.

Blijf gezond en naai vooral door!

~ Team Handwerkstudio Leiden
Alice, Alieke, Caro, Elzemieke, Mardie, Saskia en Wilma

Verhuisd naar Boshuizerkade 119

Vanaf vandaag zijn wij gevestigd aan de Boshuizerkade 119 in Leiden! We hebben een mooi, licht lokaal op de 2e etage aan de schoolplein-kant. Bekijk de ge-update routebeschrijving met o.a. parkeerinformatie. De nieuwe locatie ligt slechts 350 meter van onze oude locatie aan de Telderskade dus dat is gelukkig geen grote verandering.

We zien je snel bij de cursussen!

~ TEAM HANDWERKSTUDIO LEIDEN

Stoffen en Naaimachines Regio Leiden

3117d4519b437c2e5f1b06f1ef84-1449025 (1)

Tegenwoordig kun je heel makkelijk stoffen online kopen, maar wat als je graag de stof in het echt wilt zien en voelen? Ik heb voor jullie een lijstje samengesteld met stoffenwinkels en naaimachinewinkels in de regio.

Ken jij nog meer leuke (online) winkels? Laat hieronder een comment achter!

Stoffenwinkels regio Leiden

Quiltwinkels

Let op: Quiltstoffen zijn soms smaller dan gangbare stoffen. Vraag dus altijd even aan de verkoper of je extra nodig hebt.


cloth_fabric_textile_silk_cotton_design_tailor_shop-646851 (1)

Marktkramen

Wekelijkse markt

 • Leidse zaterdagmarkt (Boter – en Vismarkt, zaterdag 08:00-17:00)
  • Twee stoffenkramen en een fourniturenkraam met veel keuze.
  • Helaas staat er op woensdag geen stoffenkraam meer
 • Lapjesmarkt (Breedstraat Utrecht, zaterdag 08:00 – 13:00)
  • Veel keuze in mode – en meubelstoffen.
 • Haagse Markt (Herman Costerstraat Den Haag, ma wo vr za 09:00 – 17:00)
  • Woensdag is “stoffendag” met extra stoffenkramen.

Stoffenmarkten

Eens in de zoveel tijd komt er weer een stoffenmarkt naar Leiden! Deze vind plaats op de Boter- en Vismarkt (van Hudsons Bay tot de Karnemelksbrug). Bekijk hieronder de aankomende stoffenmarkten.


800px-Computerized_sewing_machines.jpg

Naaimachinewinkels regio Leiden

Ik ben zelf erg fan van een naaimachine in het echt kopen. Niet alleen steun je daarbij lokale ondernemers, maar je kunt de machine vaak in de winkel uitproberen en al je vragen stellen. Soms hebben ze ook occassions of showmodellen in de aanbieding.

Regio Leiden

Online naaimachinewinkels

Verhuisd naar Telderskade 46

Vanaf 1 januari vind je ons aan de Telderskade 46! Hier hebben we twee grote lokalen gekregen waar we nu nog meer cursussen en workshops kunnen geven.

photo_2019-01-21_15-18-08 (2)

De locatie is een kleuterschool achter de oude basisschool aan de Telderskade. De school is vorig jaar 400 meter verderop verhuisd in een spiksplinternieuw gebouw, en tot er bekend is wat er met het oude gebouw gaat gebeuren mogen wij het bezetten.

photo_2019-01-21_15-18-08

Het kleutergebouw is direct verbonden met de parkeerplaats aan de Boshuizerlaan, waardoor het een stuk makkelijke wordt om met de auto naar cursus te komen en daarbij bijv. je eigen naaimachine mee te nemen. Dit is tevens de hoofdingang die wij willen aanhouden.

Het eerste leslokaal is van Mardie en hier worden de naaicursussen en workshops lockmachine gegeven. Het is een ruim en licht lokaal met voldoende ruimte voor 5-6 cursisten per les.

photo_2019-01-21_15-20-04

Het tweede leslokaal wordt weer gedeeld tussen Saskia en Caro. Caro zal het voor nu vooral als atelierruimte gebruiken en Saskia zal verschillende cursussen gaan geven in o.a. patroontekenen en upcycling.

We zijn net begonnen met de nieuwe cursussen en we vinden het nu al een toplocatie! Om het te vieren hebben we op zondag 20 januari een openingsborrel gepland. Zien we je dan?

~ Team Handwerkstudio Leiden

 

Welke naaimachine is goed? (september 2020)

Hieronder vind je een lijst van naaimachines waar ik persoonlijk op heb gewerkt of die ik een keer op naailes heb mogen uitproberen. Dit is zeker geen complete lijst maar het is een goed begin om te ijken welke merken en types geschikt zijn voor beginners of gevorderden.

Ik raad hieronder voornamelijk naaimachines van Matson.nl aan, omdat je gemakkelijk bij hen in de showroom in Utrecht de naaimachines kan uitproberen. Is het voor jou een mogelijkheid om bij ze langs e gaan zou ik dit ook absoluut aanraden!

Laatste update: september 2020

Onder €150 (budgetmodel)

EB_1903560A

Toyota JSPA17 (€75 bij Blokker.nl)
Deze machine heb ik enkele keren op les gehad en het verbaasde me hoe fijn hij naait en hoe compleet de steekselectie is. Natuurlijk werkt hij niet zo goed als een duurdere machine (o.a. het pedaal reageert minder goed) maar dit is het beste instapmodel in zijn prijsklasse.

Silvercrest Carina naaimachine (€79,99 bij Lidl.nl online)
Het is niet de allerbeste naaimachine, maar voor een budgetmodel heeft ze verrassend veel steken en mogelijkheden. Alles wat je wilt hebben zit erop: stretch steken, aanpasbare steeklengte – en breedte, automatische draaddoorsteker en het knoopsgat. Er is wel ingeleverd op werkkracht, de machine kan minder lagen aan en het kost soms wat gepruts voor de steken mooi zijn. Maar ja, niet iedereen heeft €400 liggen voor een naaimachine, dus deze kun je zeker aanschaffen als budgetmodel.

Singer Simple 3210 (nu €118 bij Bol.com)
Dit is een prima instapmodel voor de echte beginner met een budget. Je kunt er alles mee – knoopsgaten, steken instellen in de lengte en breedte, en er zitten zelfs een paar borduursteken op. Verwacht wel dat je over 1 – 2 jaar naaien misschien tegen de limiet van deze machine aanloopt, maar als instapmodel is dit gewoon een hele goeie. En hij is roze 😉

€150 – €250 (instapmodel)

vcvvxvvx.png

Husqvarna H-class E10 (€169,- bij Matson.nl) of H-class E20 (€199, nu 179 bij Matson.nl)
Deze instap-Husqvarna is zeer compleet met instelbare steeklengte- en breedte. Hij heeft dan wel geen 1-staps knoopsgatvoet maar naait zeer fijn en komt met een robuuste kap. Een perfect instapmodel! Soms is de H-20, haar uitgebreidere zusje, in de aanbieding voor €179 en dat is zeker het extra tientje waard.

Brother CS70 (€199 bij Matson.nl)
Een computergestuurde naaimachine voor €200! Hoe doen ze het toch. Ik vind dit een geweldige machine waar je zo 10 jaar mee vooruit kan. Ze heeft een heleboel steken en instellingen waardoor je gewoon veel vrijheid hebt om de instellingen perfect te krijgen. Minder goed in met de Tweelingnaald naaien, maar zeker krijg je daarvoor veel terug met o.a. meerdere knoopsgat- en borduursteken.

€250 – €500 (middensegment)

rhrh.png

Janome 920 (€229 bij Matson.nl)
Ik vond dit een soepel klinkende naaimachine die veel lagen goed kan stikken. Hij is zeer compleet met 1-staps knoopsgatfunctie en knoopaannaaifunctie. Zolang hij nog in de aanbieding is voor €199 is dit de beste keus van november 2018.

Singer 4423 Heavy Duty (€245 bij Matson.nl)
Een zeer steviger machine die alles aankan – zeil, jeans, meubelstoffen, niks is hem te gek. Ook zijn er zeer uitgebreide steekopties en een automatisch knoopsgat en automatische draadinsteker. Echter mist hij wel eens de subtiliteiten voor het fijnere werk met bijv. tricot. Deze machine zou ik dus aanraden voor wie wat grover werk wil doen, zoals zelf leren tassen of gordijnen maken.

Husqvarna H-class 100Q (€299 bij Matson.nl)
Gewoon een hele prima machine met LED display, instelbare steken, automatische knoopsgaten, borduursteken, automatisch aan- en afhechten, en een snelheidsregelaar. Alles wat je wil voor een zeer schappelijke prijs! Hier heb je nog jaren plezier van.

€500+ (hoger segment)

Pfaff Passport 3.0 (€565 bij Matson.nl)
Een zeer complete naaimachine met een paar dingen die de steken mooier maken: een boventransport (zodat de stof altijd goed uitkomt en niet gaat bobbelen of uitrekken) en een automatische draadafsnijder. Daarnaast ook weer veel steken zoals in dit hogere segment normaal is.

vssvssvsvsvsv.png

Husqvarna Opal 650 (€719 bij Matson.nl)
Deze machine is zeer compleet en brengt je sowieso 20+ jaar naaiplezier. De Opal 650 is een werkpaard met 160 steken die je allemaal kunt aanpassen in lengte en breedte. Met 1-staps knoopsgatvoet, borduursteken, en automatische draadspannings en steeksuggesties voor verschillende soorten stof. Als je ook nog alle voetjes erbij doet ben je gewoon klaar voor altijd!


Heb jij een naaimachine die in deze lijst thuishoort? Laat het weten in de comments!

%d bloggers liken dit: