Fournituren

Test: welke markeerder is het beste?

Om stof te markeren kun je kiezen uit een heleboel opties, van ouderwets kleermakerskrijt tot markers die oplossen in hitte of water. Welke is het beste, en vooral – werken ze op lichte én donkere stoffen? Ik heb 7 markers voor je getest 🙂

Deze post bevat *affiliate links (?).

Van links naar rechts testen we: kleermakerskrijt, PRYM krijtroller, krijtpen, een 4B potlood, de Pilot FriXion pen, PRYM trickmarker en PRYM aquamarker. De meeste kun je krijgen bij stof- of handwerkwinkels, de FriXion pen bij de tijdschriftenwinkel (vaak bij de puzzelboekjes).

Kleermakerskrijt (~ €1,55 bij Budgetstoffen.nl)

Dit doosje is bekend van de markt, waar ze meestal tussen de €2 – 3 kosten. Ze komen in vier kleuren: rood, blauw, wit en geel. Dat is handig, want de gele kleur pakt niet lekker op lichte stoffen. Alle kleuren pakken goed op de donkere stof, maar de gele is het beste. Dit specifieke krijt is wat harder / vetter dan de grote vierkante krijtjes, dat vind ik altijd fijn tekenen. Plus ze breken minder snel. Wel maken ze een vrij dikke lijn, waardoor echt schrijven met dit krijtje niet gaat. Ook vind ik hem onduidelijk voor scherpe hoeken markeren, zoals pasnaden.

Een ander soort kleermakerskrijt is het *vierkante Prym kleermakerskrijt. Dit is breekbaarder en kruimeliger, maar daardoor wel makkelijk te slijpen voor een scherpere lijn. En het geeft je het “designer-bij-Dior”-gevoel 😉

Conclusie: goedkoop en klassiek, pakt eigenlijk op alle stoffen, maar ligt lastig in de hand en maakt een vrij dikke lijn tenzij je hem telkens slijpt.

Krijtpen (€10,95 bij fourniturenshop.nl)

Een wat duurdere optie is de krijtpen, die met meerdere lichte en donkere kleuren komt. Het fijne aan de krijtpen is dat hij schrijft als een pen, dus hij ligt makkelijk in de hand. Hij komt met losse krijtstiftjes in verschillende kleuren, o.a. wit, oranje, geel, blauw en groen. Je kunt de punt slijpen en zo duidelijk op de stof markeren. Erg handig als je een lastig project hebt met veel verschillende stukken. Het witte krijt pakt goed op de donkere stof, en van alle kleuren is de kobaltblauwe het duidelijkst op de lichte stof.

Conclusie: een handige, duidelijke en scherpe pen die je vasthoudt zoals gewend.

PRYM krijtradeerwieltje / krijtroller (€8,80 bij Textielstad.com)

Van PRYM hebben we al een tijdje een nieuwe manier van markeren: het krijtradeerwieltje oftewel krijtroller. Op het moment van foto’s maken kon ik de mijne niet vinden (lag achter de verwarming, bleek later). Dus heb de navulling even gebruikt. En eerlijk – ik ben er niet zo wild van. Hij maakt een mooie scherpe lijn op de donkere stof, maar is nauwelijks zichtbaar op de lichte stof. Er is ook een navulling met geel krijt te krijgen, dat klinkt niet veel beter. Ook komen er veel kruimeltjes af en veegt de lijn snel uit.

Kortom, ik zou hem niet zo snel aanraden, maar ik weet dat er een paar cursisten zijn die erbij zweren. Er is ook een versie met een afstandshouder om snel naadtoeslag aan te tekenen – misschien is dat nog beter.

Conclusie: love it or hate it. Voor mij is hij ongeschikt omdat hij teveel veegt en kruimelt.

4B potlood (Eberhardfaber, €2-3 bij tekenwinkels)

Zachte potloden worden in de quiltwereld vaak gebruikt voor hun scherpe, duidelijk zichtbare lijnen. Het spreekt voor zich dat het potlood het makkelijkst in de hand ligt en best goed aftekent, hoewel hij wat “stroef” over de stof glijdt. Op de lichte en donkere stof zijn ze goed zichtbaar. Op de donkere stof zie je het grafiet een beetje glimmen – in het echt is het dus duidelijker dan de foto. Echter gaat potlood er NIET uit in de was, dus voor markeringen in het midden van de stof is potlood ongeschikt.

Conclusie: niet erg geschikt voor naaien – gebruik alleen voor naden of in geval van nood!

Pilot FriXion pen (~ €2,50 bij Bruna, Primera etc.)

Een bijzondere pen die gebruikt wordt voor het borduren – de Pilot FriXion pen die verdwijnt bij het strijken! Ideaal voor borduurwerk wat niet gewassen kan worden, maar ook voor stof goed te gebruiken. Ik gebruikte een FriXion pen tijdens het maken van stoffen mondmaskers, want dan hoefde ik ze niet meer te wassen. De pen is vanzelfsprekend alleen zichtbaar op de lichte stof. Op de donkere stof zie je hem niet.

Conclusie: voor sommige markeringen goed toepasbaar, maar is geen vervanging voor krijt.

PRYM Trickmarker en Aquamarker (~ €4,95 bij Textielstad.nl)

Als laatste de Prym trickmarkers (ik noem de paarse “trickmarker” en de blauwe “aquamarker”). Deze stiften zijn erg handig om bij tricot te gebruiken, want ze pakken veel beter op de stof. Ook liggen ze goed in de hand, zoals je gewend bent van een pen. Daarmee kun je dus ook op de stof schrijven, wat handig is om verschillende stukken te markeren.

De paarse trickmarker verdwijnt binnen 24 uur – kan handig zijn, maar niet altijd! Kies dus bewust voor de paarse marker voor bijv. een snelle markering voor een halsbies. De blauwe trickmarker verdwijnt met water, wat betekent dat je het werkje ook met een vochtig sponsje kunt ontdoen van markeringen. Zoals je ziet pakken beide totaal niet op de donkere stof, maar wel op de lichte. Je kunt ook de *witte Prym trickmarker, deze pakt wat beter op donkere stof.

De prijs ligt echter erg uiteen, van €8,95 bij de handwerkwinkel tot €3 voor de neppers. Ook moet je ze goed afsluiten omdat ze anders snel uitdrogen, en ze gaan niet zo lang mee. Toch is een trickmarker erg handig om als extra optie erbij te hebben voor tricot.

Conclusie: een handig extraatje voor tricot, mits je hem goed afsluit!

Conclusies

Hier zie je hoe goed alle markeerders pakken op zowel donkere als lichte stof. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de krijtpen i.c.m. de aquamarker voor tricot. Dit zijn echter wel de wat duurdere opties, dus als je onder een budget zit dan zijn de kleermakerskrijtjes een goede 2e keuze. De andere markeerders zijn leuk voor specifieke markeringen, maar niet echt nodig in je naaidoos.

Welke markeerder gebruik jij thuis? Wat vind je er het handigst aan?