Naaien, Tutorials

Knoop aannaaien

In deze tutorial laat ik je zien hoe je zelf een knoop aannaait. Handig, dan hoef je hem niet meer naar je moeder / oma / de kleermaker te brengen šŸ˜‰

Stap 1: markeer de locatie van de knoop met een krijtje of wateroplosbare stift.

Stap 2: neem een dubbel draad van in totaal de lengte van je onderarm. Te lang, en dan zal de draad in de knoop raken. Steek de draad door het oog van de naald en knoop de uiteindes vast met een knoopje. Stik twee steken op de plek van de markering, op de goede kant van de stof.

Stap 3: leg de knoop op zijn plek, en breng de draad omhoog door een van de gaten. Steek nu de naald naar achter, door alle lagen stof, en breng hem weer omhoog. Steek tenslotte de draad weer door het gat naar achteren.

Tip: heb je een dikke stof zoals een winterjas? Plaats dan een lucifer tussen de knoop en de stof. Zo creƫer je extra afstand achter de knoop waar de dikke stof komt.

Stap 4: breng de draad weer omhoog, maar nu door een van de vrije gaten. Steek de draad door het laatste vrije gat weer naar achteren… weer omhoog… maar dit maal eindigen we achter de knoop.

Stap 5: sla de draad 1 of 2 keer onder de knoop door…

… en steek de naald onder een van de steekjes. Vlak voordat je de draad strak trekt, steek je de naald terug in het lusje. Doe dit nog een keer totdat de knoop goed vast zit.

Stap 6: steek de naald tussen de lagen stof, en laat hem ~5cm verderop weer naar boven komen. Knip de draad daar pas af. Zo heb je geen zichtbaar uiteinde van de draad.

Tip: heb je maar 1 laag stof? Knip de draad dan net iets korter af dan de knoop, zo komt de draad niet onder de knoop uit en heb je ook aan de achterkant geen lelijke knoop.

Je knoop zit er (weer) aan!

Tip: druppel wat doorzichtige nagellak op de stiksels voor een extra stevige knoop.