Naaimachines, Top posts

Naaimachine Keuzegids 2022

Laatste update: januari 2022

Hieronder vind je een lijst van naaimachines die ik kan aanraden. Op alle machines in de lijst heb ik persoonlijk gewerkt of een keer op naailes meegemaakt. Voor de actuele prijzen kun je op de links klikken, of bij een van de grotere online naaimachinewebshops kijken voor leuke aanbiedingen.

Overweeg ook om je lokale naaimachineverkoper te steunen – kijk eens wat zij in de aanbieding hebben. of ga langs voor een adviesgesprek. Je betaalt dan misschien een paar tientjes meer, maar je bent verzekerd van goede service en je mag de machine vaak in de winkel uitproberen! Dat is zowel voor de beginner als de gevorderde zeer aan te raden 🙂

Deze post bevat affiliate links (?).

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een naaimachine?

Er zijn ontzettend veel machines te krijgen, ieder met meer of minder steken, meer of minder opties, met of zonder digitaal display, verlengtafel, kap etc. Het is dus belangrijk om te weten wat je met de naaimachine gaat doen. Hieronder geef ik wat algemene tips om mee te nemen in je naaimachinekeuze:

  • Werk je vaak met tricot (bijv. babykleding), kies dan een machine met stretchsteken en een central bobbin systeem (CB-grijper). Dat betekent dat de spoel in een apart spoelhuis zit die je uit de machine haalt. Bij dit spoelhuis kun je makkelijk de onderdraadspanning aanpassen, wat handig is bij het gebruik van de tweelingnaald die je veel nodig hebt bij tricot. Bij machines met een drop-in bobbin (waarbij je de spoel van bovenaf in een vast spoelhuis stopt) kun je de onderdraadspanning minder makkelijk aanpassen.
  • Maak je vaak knoopsgaten in bijv. bloesjes, kijk dan naar een machine met een automatisch knoopsgat. Dat maakt knoopsgaten maken een stuk sneller. Naai je echter niet zo vaak knoopsgaten, dan hoef je deze optie dus niet per se te zoeken.
  • Heb je meer interesse in het maken van tassen, gordijnen en huisraad, dan heb je niet zoveel steken nodig en kun je beter gaan voor een robuustere machine met minder opties.
  • Als je de naaimachine vaak meeneemt (bijvoorbeeld naar naailes), dan is een harde beschermkap handig, of een naaimachinekoffertje.
  • Raak je vaak gefrustreerd met je machine omdat je al die instellingen niet goed kunt onthouden, kies dan een digitale machine. Deze helpt je met automatische voorinstellingen, en de duurdere merken laten zelfs zien welk voetje en draadspanning je moet gebruiken. Scheelt toch weer een hoop frustratie.

Budgetmodel < €150

Silvercrest SNM33C1

De Lidl heeft regelmatig naaimachines in de aanbieding onder het eigen merk “Silvercrest” – het binnenwerk is van Singer. De SNM33C1 is niet de allerbeste naaimachine, maar voor een budgetmodel heeft ze verrassend veel steken (33!) en mogelijkheden. Alles wat je wilt hebben zit erop: stretch steken, aanpasbare steeklengte – en breedte, automatische draaddoorsteker en het knoopsgat. Er is wel ingeleverd op werkkracht, de machine kan minder lagen aan en het kost soms wat gepruts voor de steken mooi zijn.

Singer “Tradition” 2250

Een instapmodelletjes dat niet te duur is maar wel alle basics in orde heeft! De machine beschikt over alle meest gebruikte steken, zoals de rechte steek, stretch steek, verschillende zigzagsteken en blindzoomsteken. Daarnaast is het een smal machinetje dus ideaal voor een kleine ruimte. Verwacht niet te veel van dit kleine machinetje, maar om uit te proberen deugt hij zeker!

Let erop dat er meerdere Singer “Tradition” modellen zijn met meer of minder steken en meer of minder opties.

Instapmodel tot €250

Brother CS70s

Deze Brother CS70s is computergestuurd met een heleboel verschillende steken, een unicum voor deze prijsklasse. De steeklengte en -breedte zijn tot de millimeter in te stellen en je kunt de naald automatisch in of uit de stof programmeren. Dit zorgt ervoor dat je sneller naait en de machine minder snel blokkeert. Wel voelt de machine wat minder robuust aan dan de machines uit het middensegment. Onder de streep is de CS70s een prima machine voor wie graag veel steekopties wil zonder het prijskaartje.

vcvvxvvx.png

Husqvarna H-class E10

Deze instap-Husqvarna is zeer compleet met instelbare steeklengte- en breedte. Hij heeft dan wel geen 1-staps knoopsgatvoet maar naait zeer fijn en komt met een robuuste kap. Een perfect instapmodel! Hou ook je ogen open voor haar uitgebreidere zusje, de Husqvarna H-class E20. Deze komt soms in de uitverkoop en is dan de paar tientjes extra wel waard.

Middensegment tot €550

rhrh.png

Janome 920

Een prima modelletje van het merk Janome, en regelmatig een keer in de aanbieding. Dit is een van mijn 2 lesmachines (de andere is de Husqvarna E10) en ik vind het gewoon een fijn machinetje die je makkelijk onder de knie krijgt. Hij is zeer compleet met 1-staps knoopsgatfunctie en knoopaannaaifunctie. Je kunt hem uitproberen bij o.a. Los Naaimachines.

Singer HD4423

Deze heavy duty Singer is geschikt voor het zwaardere werk: leren tassen, canvas tenten, spijkerbroeken… Geen stof is hem te dik! Verder heeft de Singer HD4423 een automatisch knoopsgat en draadinrijger, en 23 steken die je tot de millimeter precies in kunt stellen. Een werkpaard dus – voor een beetje extra geld heb je hier je leven lang plezier van. Vooral als je van plan bent zware stoffen te verwerken maar nog niet toe bent aan een industriële machine.

Hogere segment (€550+)

Pfaff Passport 3.0

Dit is de droommachine van iedere naaier, want de Pfaff Passport 3.0 heeft echt ALLES wat je ooit nodig gaat hebben. Natuurlijk heeft ze alle standaard opties van het hogere segment: 90+ (borduur)steken, zeer nauwkeurige instellingen, 6 naaivoetjes en meerdere automatische knoopsgaten. Maar wat maakt de Passport 3.0 nou zo speciaal? Het ingebouwde Pfaff boventransport – nooit meer verschuivende of lubberende naden! Dit boventransport is naar mijn mening de prijs driedubbel waard. Wil je dus in 1x klaar zijn voor de rest van je leven, kies dan voor de Passport 3.0

Psst – de steken staan netjes verstopt achter het klepje aan de voorkant van de machine! Klik op de link om er een afbeelding van te zien.

vssvssvsvsvsv.png

Husqvarna Opal 650

De Husqvarna Opal 650 is zeer compleet en een echt werkpaard met 160 steken die je allemaal kunt aanpassen in lengte en breedte. Met 1-staps knoopsgatvoet, borduursteken, en automatische draadspanning- en steeksuggesties voor verschillende soorten stof. Het werkblad is ook lekker groot, waardoor ook grote truien, broeken, quilts of gordijnen er prima onder passen zonder geprop. De Opal 650 wordt geleverd met een harde kap, iets wat ik helaas vaak mis aan moderne naaimachines. Tip: spendeer die extra tientjes voor de Husqvarna Opal voetjesset en dan ben je gewoon klaar voor altijd!

Je kunt hem uitproberen bij o.a. Los Naaimachines.Heb jij een naaimachine die in deze lijst thuishoort? Laat het weten in de comments!