Boeken, Naaien

De kleermakersgids – onmisbaar op je naaitafel

Veel mensen lopen vast op de ingewikkelde teksten die bij een naaipatroon komen. Het is natuurlijk ook een enorme puzzel om met alleen tekst te werken. Daarom is het handig om een kleermakersgids bij de hand te houden.

Wat is een kleermakersgids?

Zoals de naam al zegt is een kleermakersgids een handboek voor naaiers. Hierin staan allerlei technieken stap voor stap uitgelegd, met duidelijke tekeningen of foto’s. Super handig dus voor zowel de beginnende als de gevorderde naaier!

Deze post bevat affiliate links (?).

3 kleermakersgidsen uitgelicht

Nancy Langdon (2018), Het Complete Naaiboek
ISBN 9789089989178

Het naaiboek van Nancy Langdon is een paar jaar geleden vertaald naar het Nederlands, en wat een mooi boek is het! Alles staat erin – van het opstarten met de naaimachine tot ingewikkelde kleermakerstechnieken. De foto’s zijn duidelijk, maar toch vind ik dat er nog wel veel tekst instaat voor dingen die misschien een aparte foto nodig hebben.

Vind “Het complete naaiboek” op bol.com


Anneke Smit (2015), Hét handboek voor zelfmaakmode
ISBN 9789082342505 

Dit is de kleermakersgids die je vaak bij een abonnement bij Knipmode krijgt aangeboden. Het is gebonden in ringband, wat het erg makkelijk maakt om open te vouwen. Het boek is zeer compleet en geeft informatie voor zowel beginners (bijv. naaipatronen overtrekken) als gevorderden. In plaats van foto’s staan er tekeningen bij, wat soms niet altijd even duidelijk is. Wel wordt hetzelfde jargon gebruikt als in de Knipmode. Wie veel met Knipmode werkt heeft dus heel veel aan deze kleermakersgids.

Vind “Hét handboek voor zelfmaakmode” op bol.com


Lora Knight (2010), 250+ naaitips & technieken
ISBN 9789089980144 

In de reeks “250+ tips” is er naast haken en breien nu ook een naaiboek van de hand van Lora Knight. De voorkant is onlangs ge-update, er is ook nog een versie met een groene voorkant. Dit is een prima kleermakersgids voor beginners, met aantrekkelijke foto’s en ook een paar leuke beginnersprojecten. Echt ingewikkelde kleermakerstechnieken staan er echter niet in.

Vind “250+ naaitips & technieken” op bol.com


Welke kleermakersgids gebruik jij? Welke dingen zou jij graag terugzien in een kleermakersgids?