Naaimachines

Welke naaimachine is goed? (april 2021)

Laatste update: 30 maart 2021

Hieronder vind je een lijst van naaimachines die ik kan aanraden,. Op alle machines in de lijst heb ik persoonlijk gewerkt of een keer op naailes meegemaakt. Voor de actuele prijzen kun je op de links klikken, of bij een van de grotere online naaimachinewebshops kijken voor leuke aanbiedingen.

Overweeg ook om je lokale naaimachineverkoper te steunen – kijk eens wat zij in de aanbieding hebben. of ga langs voor een adviesgesprek. Je betaalt dan misschien een paar tientjes meer, maar je bent verzekerd van goede service en je mag de machine vaak in de winkel uitproberen! Dat is zowel voor de beginner als de gevorderde zeer aan te raden 🙂

Deze post bevat affiliate links (?).

Budgetmodel < €150

Silvercrest Carina

De Lidl heeft regelmatig naaimachines in de aanbieding onder het eigen merk “Silvercrest” – het binnenwerk is van Singer. De Carina is niet de allerbeste naaimachine, maar voor een budgetmodel heeft ze verrassend veel steken (33!) en mogelijkheden. Alles wat je wilt hebben zit erop: stretch steken, aanpasbare steeklengte – en breedte, automatische draaddoorsteker en het knoopsgat. Er is wel ingeleverd op werkkracht, de machine kan minder lagen aan en het kost soms wat gepruts voor de steken mooi zijn.

Singer “Promise” F1408

Een instapmodelletjes dat niet te duur is maar wel alle basics in orde heeft! De machine beschikt over alle meest gebruikte steken, zoals de rechte steek, stretch steek, verschillende zigzagsteken en blindzoomsteken. Daarnaast is het een smal machinetje dus ideaal voor een kleine ruimte. Verwacht niet te veel van dit kleine machinetje, maar om uit te proberen deugt hij zeker!

Let erop dat er meerdere Singer “Promise” modellen zijn met meer of minder steken en meer of minder opties.

Brother Little Angel KD144s

Brother is een uitstekend merk dat zich kenmerkt door gemak. En deze kindernaaimachine is van alle gemakken voorzien zonder dat het overweldigend wordt. Je hebt twee knoppen: steekkeuze en draadspanning, that’s it! Makkelijker kan niet. Er zit ook nog een vingerbeschermer bij (hoewel die meer voor de gemoedsrust van de ouders is dan voor het kind). Ben je dus op zoek naar een kindernaaimachine, overweeg eens de Brother Little Angel KD144s. Je kunt hem uitproberen bij o.a. Los Naaimachines.

Instapmodel tot €250

vcvvxvvx.png

Husqvarna H-class E10

Deze instap-Husqvarna is zeer compleet met instelbare steeklengte- en breedte. Hij heeft dan wel geen 1-staps knoopsgatvoet maar naait zeer fijn en komt met een robuuste kap. Een perfect instapmodel! Hou ook je ogen open voor haar uitgebreidere zusje, de Husqvarna H-class E20. Deze komt soms in de uitverkoop en is dan de paar tientjes extra wel waard.

Mardie’s Machine: Brother CS70s

Dit is de naaimachine die ik zelf altijd gebruik op de studio.

Een computergestuurde naaimachine onder de €250! Ik geloofde het bijna niet, maar na twee jaar in gebruik te hebben gehad vind ik dit echt de topper uit de hele lijst. En ze is MINTGROEN! Voor wie mij kent is dat eigenlijk wel een big deal 😉 Maar ook bij naaimachines telt de binnenkant en die is voor deze prijs echt heel dik in orde. Zo heeft de Brother CS70 serie 7 naaivoeten, 70(!) steken, 7 automatische knoopsgatsteken. De steeklengte en -breedte zijn tot de millimeter in te stellen en je kunt de naald automatisch in of uit de stof programmeren. Je hebt dus nooit meer een geblokkeerde steek!

Kortom gewoon een hele goede machine, die ik zeker mensen zal aanraden die in het middensegment op zoek zijn naar een degelijke naaimachine.

Middensegment tot €550

rhrh.png

Janome 920

Een prima modelletje van het merk Janome, en regelmatig een keer in de aanbieding. Dit is een van mijn 2 lesmachines (de andere is de Husqvarna E10) en ik vind het gewoon een fijn machinetje die je makkelijk onder de knie krijgt. Hij is zeer compleet met 1-staps knoopsgatfunctie en knoopaannaaifunctie. Je kunt hem uitproberen bij o.a. Los Naaimachines.

Singer HD4423

Deze heavy duty Singer is geschikt voor het zwaardere werk: leren tassen, canvas tenten, spijkerbroeken… Geen stof is hem te dik! Verder heeft de Singer HD4423 een automatisch knoopsgat en draadinrijger, en 23 steken die je tot de millimeter precies in kunt stellen. Een werkpaard dus – voor een beetje extra geld heb je hier je leven lang plezier van. Vooral als je van plan bent zware stoffen te verwerken maar nog niet toe bent aan een industriële machine.

Hogere segment (€550+)

Pfaff Passport 3.0

Dit is de droommachine van iedere naaier, want de Pfaff Passport 3.0 heeft echt ALLES wat je ooit nodig gaat hebben. Natuurlijk heeft ze alle standaard opties van het hogere segment: 90+ (borduur)steken, zeer nauwkeurige instellingen, 6 naaivoetjes en meerdere automatische knoopsgaten. Maar wat maakt de Passport 3.0 nou zo speciaal? Het ingebouwde Pfaff boventransport – nooit meer verschuivende of lubberende naden! Dit boventransport is naar mijn mening de prijs driedubbel waard. Wil je dus in 1x klaar zijn voor de rest van je leven, kies dan voor de Passport 3.0

Psst – de steken staan netjes verstopt achter het klepje aan de voorkant van de machine! Klik op de link om er een afbeelding van te zien.

vssvssvsvsvsv.png

Elzemieke’s Machine: Husqvarna Opal 650

De machine van onze cursusleider Elzemieke, die er zeer tevreden mee is. De Husqvarna Opal 650 is zeer compleet en een echt werkpaard met 160 steken die je allemaal kunt aanpassen in lengte en breedte. Met 1-staps knoopsgatvoet, borduursteken, en automatische draadspanning- en steeksuggesties voor verschillende soorten stof. Het werkblad is ook lekker groot, waardoor ook grote truien, broeken, quilts of gordijnen er prima onder passen zonder geprop. De Opal 650 wordt geleverd met een harde kap, iets wat ik helaas vaak mis aan moderne naaimachines. Tip: spendeer die extra tientjes voor de Husqvarna Opal voetjesset en dan ben je gewoon klaar voor altijd! Je kunt hem uitproberen bij o.a. Los Naaimachines.


Addendum

Bekijk op Instagram @studio_piek

Alieke’s Machine: Brother Innovis 55

Helaas is cursusleider Alieke’s machine, de Brother Innovis 55, niet meer te krijgen. Mocht je hem een keer tweedehands tegenkomen, weet dan dat het beste een fijne machine is met veel steken en opties. Met de tweelingnaald is hij wat minder sterk door de drop-in spoel.


Heb jij een naaimachine die in deze lijst thuishoort? Laat het weten in de comments!