Fournituren, Naaien

Naalden voor de Naaimachine

Er zijn een heleboel verschillende naalden te krijgen, maar welke moet je nou kiezen? Vooral de beginnende naaier kan soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom heb ik in deze blogpost de belangrijkste naaimachine naalden verzameld, welke je wanneer gebruikt en hoe je ze moet herkennen.

Nouja, deze dus! Ik zal je niet helemaal naar beneden laten scrollen voor het antwoord op de vraag welke naaimachinenaalden je echt nodig hebt. Een pakje Universal 70/80/90, een pakje 75 stretch naalden en een 4,0 / 75 stretch tweelingnaald.

Tot volgende week he!

Okee… nu weet je wat je in je winkelmandje moet gooien, maar wat betekenen al die cijfers en termen nou precies? Laten we eerst eens kijken naar hoe je naalden kunt herkennen. Ik gebruik op de Studio het merk Schmertz, maar elk ander merk is prima. De verpakkingen zullen altijd ergens dezelfde informatie bevatten.

Naalden herkennen

Laten we beginnen met de verpakking bekijken. Bij deze naalden staat het merk Schmertz en het soort stof in het midden van de verpakking. Universal, of universele naalden, gebruik je bij de meeste stof van gemiddelde dikte zoals katoen, linnen, poplin, canvas, wat dikkere viscose etc.

Daarnaast kun je de maat van de naalden onderin zien, aangeduid met 70/10, 80/12 en 90/14. Het bovenste getal is de EU maat, het onderste getal de USA maat. Dit slaat op de dikte van de naald, en tegelijk de dikte van het soort stof wat je ermee wilt naaien. Zo zou ik voor dun katoen een 70 naald gebruiken, en voor demin een 90 naald.

Dan zie je ook het type naald aangeduid met de code 130/705 H. De H betekent Hohlkehle in het Duits – platte schacht. Verderop in deze blogpost zie je een close-up van de platte schacht. Naalden met een platte schacht zijn geschikt voor alle merken gewone huishoudnaaimachines. Naalden voor industriële machines worden aangeduid met WH, en deze kun je vaak niet krijgen bij gewone fourniturenzaken.

Tenslotte zie je door de verpakking ook de kleurcode, aangegeven met 1 of 2 streepjes. Dit maakt het makkelijker om een losslingerende naald te identificeren. Hierboven zie je alle kleurcodes van Schmertz naalden. Dit kan anders zijn bij andere merken.

Een paar andere merken machinenaalden zijn Inspira, Organ en Singer. Zij hebben allen hun eigen kleurcodes, maar de diktecijfers (70/80/90) zijn hetzelfde.

Naald van dichtbij

Hier zie je een machinenaald van dichtbij. De kleurcode is duidelijk zichtbaar aan de onderkant van de schacht. Ook zie je een zilvermerkje in de schacht gestempeld met de dikte en het merkje.

Anders dan bij handnaalden zit het oog van de machinenaald vlakbij de punt.

Hier zie je de platte schacht van dichtbij.

En hier nogmaals het zilvermerkje en de kleurcode.

Belangrijkste naalden

Universal (universele) naalden zijn geschikt voor de meeste stoffen. Toch kun je soms betere resultaten krijgen met speciale naalden. Ik zou zelf altijd 70, 80 en 90 naalden in huis hebben zodat je gewoon alles kunt naaien.

Stretch naalden voor stretch stof – klinkt logisch, toch? De meest gangbare maat stretch naalden is 75. Deze zou ik ook altijd in huis hebben. De punt van de naald is een beetje afgerond, zodat ze langs de elastische draden in een stretch stof glijden. Normale naalden blijven hierop hangen, waardoor ze steken overslaan. Omdat de punt afgerond is noemen we ze ook wel ballpoint naalden.

Tweelingnaalden zorgen voor een dubbel stiksel aan de goede kant van de stof, en een zigzagstiksel aan de verkeerde kant. Hiermee kun je een nette, elastische zoom maken of een leuk decoratief stiksel bij bijv. jeans.

Je moet bij de aanschaf van een tweelingnaald goed opletten:

  • Maat: 4,0 mm of 2,5 mm afstand tussen de naalden. Neem altijd de 4,0mm voor zomen in rekbare stoffen. De 2,5mm is geschikter voor decoratieve steken zoals bij jeans.
  • Type: universele of stretch tweelingnaald. Neem dus de juiste voor jouw project!

Een tweelingnaald is vrij kwetsbaar en breekt gemiddeld sneller. Koop daarom altijd 2 pakjes tweelingnaalden zodat je niet halverwege je zoom moet stoppen!

Andere naalden

Naast de 3 belangrijkste naalden zijn er nog een heleboel die je kunt aanschaffen! Dit is afhankelijk van de stof waar je graag mee werkt. In het laatste deel van deze blogpost vertel ik over de naalden die in mijn naaidoosje zitten, maar natuurlijk zijn er nog veel meer…

Zoom je vaak spijkerbroeken om, kies dan jeans naalden. Deze zijn extra sterk en komen zelfs in dikte 110! Ook voor zeil, waterafstotend canvas of andere extra dikke stoffen zijn jeansnaalden geschikt.

Leernaalden zijn onmisbaar bij het naaien van leer, omdat ze een soort wigje hebben die gaatjes in de huis prikt. Deze leernaalden zijn maat 90, maar ook leernaalden zijn te krijgen tot dikte 110.

Microtexnaalden zijn het geheime wapen van de naaister. Soepele, gladde stoffen zoals satijn en viscose glibberen soms zo onder je machine vandaan. Of je naald laat lelijke gaten achter. Microtexnaalden zijn extra fijn en kunnen soepele stoffen moeiteloos aan. Maat 60 gebruik ik het meest.

Jersey naalden zijn eigenlijk gewoon stretch naalden. In mijn ervaring zit er weinig verschil in. Toch heb ik ze aangeschaft voor het naaien van sweater stof. Ik vind jersey 90 naalden hier erg geschikt voor.

Speciaal voor borduurgaren heb je borduurnaalden! Het oog van deze borduurnaalden is groter voor het wat dikkere borduurgaren. Ik gebruik ze ook in combinatie met extra dik garen voor bijv. het afwerken van tassen.

En dat waren de naalden die ik het meeste gebruik! Staat er eentje niet bij die jij onmisbaar vind? Laat het me weten in de comments 🙂