Fournituren, Naaien

Wat heb je écht nodig om te beginnen met naaien?

Als je naar de fourniturenwinkel of -website gaat kun je overweldigd raken door alle materialen die te koop zijn. Maar wat heb je nu echt nodig om te beginnen met naaien? In deze blogpost deel ik onze materiaallijst voor de beginnerscursus naaien zodat je zeker weet dat je niets mist – en niet teveel koopt!

Naalden en spelden

Het ligt er een beetje aan welke stoffen je gaat naaien, maar schaf op zijn minst universele naalden aan (en dan de mix 70 / 80 / 90 diktes) en stretchnaalden 75. Hier kun je 75% van al je projecten mee naaien. Eventueel kun je uitbreiden met jeansnaalden als je vaak broeken omzoomt. 

Om met de hand te naaien is een pakje handnaalden nodig – ik heb het liefst een mix van verschillende lengtes. Koop een goede kwaliteit, zodat je snel de draad door het oog kunt steken. 

Spelden zijn ook nodig om de stof aan elkaar te spelden, of het patroon op de stof te spelden. Neem glaskopspelden (afgebeeld) of platkopspelden, daar kun je overheen strijken. Vermijd goedkope spelden met plastic kop.  

Meten en aftekenen

Een meetlint gebruik je om jezelf op te meten. Ikzelf gebruik graag een met centimeters aan de ene kant en inches aan de andere kant. Een geodriehoek of liniaal is handig om bijvoorbeeld naadtoeslag aan te tekenen. Hier kun je ook een zoommaatje voor gebruiken zoals op de foto. 

Een potlood gebruik je voor het overtrekken van het patroon van het radeerblad. Om het patroon vervolgens op de stof te tekenen kun je verschillende aftekenmaterialen gebruiken. Op de foto zie je een krijtpen, die werkt als een vulpotlood maar dan met een vulling van krijt. Een stofmarker of gewoon kleermakerskrijt werkt ook. 

Afbeelding van Eulalie.nl

Een rolletje patroonpapier van de Hema om patronen over te trekken of op te tekenen. Je kunt ook een grotere rol krijgen bij de meeste stoffen- en fourniturenwinkels, of op de markt bij de fourniturenkraam. Als je vaak kleding maakt, kies dan de effen rol. Maak je vaak tassen of andere projecten die vierkant of rechthoekig zijn, dan is het geruite patroonpapier handig. Zelf vind ik dit niet handig voor kleding omdat de lijnen vrij dik zijn en in de weg kunnen zitten.

Knippen

Een stofschaar heeft een speciaal blad met ribbeltjes waardoor je de vezels in stof makkelijker kunt knippen. Een papierschaar heeft dit niet, en het knipt ook minder fijn in de stof. Een stofschaar wordt snel bot als het in papier knipt. Hou ze daarom allebei bij de hand zodat je niet in de verleiding komt om toch met de stofschaar in papier te knippen. Daarnaast is het ook handig om een klein schaartje bij de machine te houden om draadjes door te knippen.

Stikken & Verstevigen

Machinegaren van goede kwaliteit, zoals Mettler, Gutermann of Goldman. Machinegaren is anders dan bijv. knoopsgatgaren of rijggaren, dus let goed op welke je koopt. Polyester of katoen is beide prima. Als je net begint met naaien kun je een klos zwart en wit kopen, en dan elke keer als je een nieuw project begint een klosje bijpassend garen aanschaffen. Zo groeit je collectie langzaam maar zeker.

Een tornmes gebruik je om foute naden weer los te tornen. Neem hiervoor een fijn tornmesje van Prym of een ander merk, want niets is zo vervelend als een bot tornmes!

Vlieseline H180 is de meest gebruikte versteviging, die je met een strijkijzer op de stof strijkt. Een halve meter is meer dan voldoende.

Afbeelding van Fournituren.nl

Rijggaren is garen wat dikker is, maar makkelijker te breken. Je gebruikt het om dingen tijdelijk aan elkaar te zetten waar het gebruik van spelden onhandig is, zoals ritsen. Ik vind het zelf leuk om rood rijggaren te gebruiken, maar bij de Hema vind je witte en die is net zo goed.

Dit zijn alle fournituren die wij vragen de beginners mee te nemen. Mis jij nog iets? Laat het achter in een comment!

Boodschappenlijstje

 • Draadschaar
 • Handnaalden
 • Krijtpen
 • Machinegaren
 • Meetlint
 • Patroonpapier
 • Papierschaar
 • Potlood
 • Rijggaren
 • Spelden
 • Stofschaar
 • Stretchnaalden
 • Tornmes
 • Universele machinenaalden 70 / 80 / 90
 • Vlieseline H180, 50 cm wit
 • Zoommaatje