Fournituren, Naaien

Naaigarens

Als je net begint met naaien kunnen al die soorten naaigarens erg verwarrend zijn. Welke is nou het beste voor mijn stof? Moet ik speciale naalden gebruiken bij dit garen? En wat zijn die hele grote klossen die ik soms zie? In deze blogpost verdiepen we ons in de wereld van de naaigarens.

Machinegarens

Voor de naaimachine zijn er machinegarens op klos verkrijgbaar. Deze zijn rond de 10 – 12 cm hoog en passen op de huishoudnaaimachines. Er zijn een aantal merken machinegaren, hier afgebeeld van links naar rechts:

  • Gütermann
  • Amann Mettler Seraflec
  • Goldmann
  • Coats
  • Merkloos
  • etc…

Gütermann, Mettler en Coats worden vaak als de beste garens aangewezen – ze zijn wat duurder, maar de kwaliteit van het garen is erg sterk en ze komen in een boel verschillende kleuren.

Goldmann is een wat minder prijzig merk die je vaak op de markt vindt. Ik koop meestal Gütermann garen in zwart en wit in de aanbieding, en als ik een keer een speciale kleur wil die ik daarna niet vaak meer gebruik, koop ik Goldmann.

Merkloze garens zijn garens die je in een sale-bak op de markt kunt vinden, of misschien hebt geërfd in een naaibox. Test het merkloze garen eerst – kun je het makkelijk met de hand breken, dan is de kwaliteit minder. Gebruik dit garen dan niet voor kleding.

Materiaal, dikte en kleur

Meestal gebruiken we polyester garen of katoengaren. Katoengaren wordt vooral gebruikt voor quilts, en is dikker, steviger en duurder. Veel mensen vinden het juist fijn voor knoopsgaten omdat de steek voller is en glanst. Voor je eigen projecten kun je gewoon polyestergaren gebruiken. Hier zit een beetje rek in, waardoor je niet per se een stretch steek hoeft te gebruiken.

De dikte van het garen is ook belangrijk – de “normale” dikte is 220 yds/vgs. Dit betekent dat er 220 yard garen nodig is voor een Engelse pond (gewicht). Hoe hoger het nummer, hoe dunner het garen dus is. De 220 yds/vgs it is geschikt voor de meeste klussen op de naaimachine. Wil je dat je stiksels echt opvallen, bijvoorbeeld een contrasterend stiksel op een spijkerbroek, kies dan dikker garen zoals 110 yds/vgs. Let op dat dikker garen ook om dikkere naalden vraagt.

Soms heeft het garen alleen een nummer als aanduiding van het gewicht – gebruik dan 50 of 60 voor gewone naaiklussen en 30 of 40 voor dikkere stiksels.

Tenslotte staat ook het merk en het kleurnummer op de bovenkant van de klos, zodat je makkelijk kunt bijbestellen. Hier zie je Gütermann707, oftewel zwart.

Overige garens

Van links naar rechts:

Rijggaren (rood) is garen wat dikker is, maar makkelijker te breken. Je gebruikt het om dingen tijdelijk aan elkaar te zetten waar het gebruik van spelden onhandig is, zoals ritsen. Ik vind het zelf leuk om rood rijggaren te gebruiken, maar bij de Hema vind je witte en die is net zo goed.

Katoengaren (beige) is net al kort genoemd, en hier zie je hem nog even terug. Dit is katoengaren van 220 yrd/vgs.

Lockmachinegaren (mint) komt op een grote klos, en je hebt er 4 nodig om op de lockmachine te zetten. Het garen is vaak goedkoper per meter. Je kunt lockmachinegaren gebruiken op de naaimachine in combinatie met een draadgeleider, of zet het garen in een kopje. De goede merken lockmachinegaren zijn Amann Mettler Seralon en Konen, maar je kun ook merkloze krijgen op de markt. Deze zijn wat minder sterk.

Extra dik garen (groen) van 110 yrd/vgs worden gebruikt voor knoopsgaten of in winterjassen en tassen voor extra stevigheid en een decoratief effect. Gebruik hier ook een naald 90 of 100 voor die een groter oog hebben. Extra dik garen kan van katoen of polyester zijn.

Transparant garen (wit): dit garen gebruik je voor het onzichtbaar omzomen van gordijnen, of het maken van applicaties. Ik zou het niet gebruiken om een onzichtbare zoom te naaien, omdat het garen erg glimt en het zo toch zichtbaar is. Gebruik het daarom in combinatie met drukke stoffen.

Ijzergaren (zwart) op een geel kaartje als deze is bedoeld om knopen en knoopsgaten met de hand te naaien. Het garen is dikker en is niet geschikt om op de naaimachine te gebruiken.

Speciaal garen

Afbeelding van Huissteden.nl

Borduurgarens zijn dikker en hebben soms metallic draden erdoor geweven. Daarom vereist borduurgaren een borduurnaald met groter oog. Je gebruikt dan een matchend polyester garen op de spoel.

Afbeelding van Textielstad

Elastisch garen: dit garen gebruik je om elastische gesmockte stukken te naaien in bijvoorbeeld een manchet, kraag of het lijfje van een jurk. Je wikkelt het met de hand om het spoeltje.

Afbeelding van Bink Fournituren

Nylongaren: als je lingerie of sportkleding wilt maken heb je extra vormvaste maar toch elastisch garen nodig. In de industrie wordt daarom vaak wollige nylon gebruikt. Je kunt dit als hobbynaaister gewoon aanschaffen en gebruiken op het spoeltje als onderdraad, bijv. in combinatie met een tweelingnaald. De naad zal zeer elastisch zijn.

Dit waren de belangrijkste garens die je gebruikt als hobbynaaister. Welk garen gebruik jij het vaakst? Heb je een favoriet merk? Laat je antwoord achter in de comments.

Bedankt voor het lezen!