Tutorials

Mondmaskers naaien (update)

Sinds het Kamerdebat van woensdag 30 september, is breed draagvlak om te besluiten tot een eenduidig landelijk advies, voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes. Vanaf dat moment geldt het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes.

Lees hier meer over het advies / Leer hier meer over het gebruik van stoffen mondmaskers.

Naar aanleiding van dit advies was er onder naaicursisten de vraag om een mondkapjespatroon met instructie die sneller te maken was dan het rechthoekige mondmasker van La Maison Victor. Daarom delen we hier een snellere versie van het “ronde” maskerpatroon zoals gedeeld door Knipmode.nl. Daar vind je ook het patroon voor onderstaand mondmasker.


PDF download

Een beknopte versie van deze instructies kun je hier downloaden om thuis uit te printen:


Mondmasker tutorial

Materialen

  • patroon van Knipmode.nl, eventueel overgetrokken op karton
  • restje katoen met leuke print, voorgewassen op 60 graden
  • restje katoen wit (of andere lichte kleur), voorgewassen op 60 graden
  • bijpassend garen
  • spelden en/of quiltclips
  • stofmarker
  • liniaal of geodriehoek
  • lint 150 cm of rond elastiek 30 cm

Instructies

Stap 1: vouw de restlapjes dubbel met de goede kanten op elkaar. Teken het patroon op de stof met de stofmarker en knip uit. Het patroon is al inclusief 0,5 cm naadtoeslag.

Stap 2: stik de ronde naad van het mondmasker-buiten en de mondmasker-voering met de goede kanten op elkaar, met 0,5 cm naadtoeslag. Geef knipjes in de ronde naad tot vlak voor het stiksel.

Stap 3: vouw of pers de naadtoeslagen naar 1 kant van het mondmasker. Stik dan de ronde naad smal op de kant door, goede kant van de stof boven. Je stikt hierbij ook de naadtoeslagen vast.

 Herhaal met de voering.

Stap 4: speld de delen met de goede kanten op elkaar, en markeer in de onderzijde een opening van 5-6 cm. Stik nu rondom het mondmasker met 0,5 cm naadtoeslag. Stik niet in de markering voor de opening.

Stap 5: knip de hoekjes schuin af, en geef knipjes in de ronde naad tot vlak voor het stiksel.

Keer het mondmasker en punt de hoeken goed uit met een eetstokje of potloodpunt.
Pers goed!

Stap 6: vouw de korte zijdes 2cm naar de verkeerde kant om en speld of clip vast. Stik het mondmasker smal op de kant door volgens de afbeelding, waarbij je de korte zijdes ook vast stikt. 

Rijg 2 linten / veters van elk 65 – 85 cm door de tunnels, of 2 elastieken van elk 25 – 30 cm met een los knoopje erin. Pas het masker, en pas eventueel de lengte van het lint of elastiek aan.

 Je masker is nu af!