Je naaiproject is eigenlijk pas echt af met je eigen, gepersonaliseerde kledinglabel! Vooral als je vaak iets voor anderen maakt is het natuurlijk superleuk om er een label in te naaien met je naam erop. Hieronder vind je een aantal plekken om kledinglabels te kopen. Eerst kort iets over de verschillende soorten kledinglabels die te krijgen zijn.
Kies het juiste label
Om te beginnen kunnen we twee soorten kledinglabels onderscheiden: innaailabels en instrijklabels. Zoals de naam als zegt strijk je instrijklabels zo in de stof, bijvoorbeeld in de nek of in de zoomtoeslag. Voordeel hiervan is dat je snel klaar bent! Ideaal als je een heleboel labels moet verwerken. Nadeel is dat ze over tijd kunnen loslaten, en soms hard aanvoelen. Dan zijn innaailabels misschien een betere optie. Je kunt kiezen uit zijnaadlabels of gewone innaailabels.

Zijnaadlabels lijken het meest op de labels van kleding uit de winkel. Ze worden meegenaaid met de zijnaad van een kledingstuk, of ze steken aan de buitenkant van bijv. een toilettas uit. Dit kan leuk zijn als je een webshop hebt met zelfgenaaide dingen, en je wilt je logo aan de buitenkant laten zien. Of je plaatst ze aan de binnenkant van je zelfgenaaide kledingstuk, waardoor het label niet in je nek kriebelt. Zijnaadlabels zijn vaak bedrukt op katoen of polyester. Ik naai ze zelf vaak aan de binnenkant mee op 5 cm vanaf de zoom.

Gewone innaailabels zijn het meeste werk om te verwerken, maar zeker de moeite waard! Gewoven labels zijn in deze categorie het mooist. Gewoven labels kunnen wel wat prijziger zijn afhankelijk van de afwerking die je kiest, en of je gaat voor polyester of katoen ondergrond. Ik heb zelf een hekel aan kriebelende labels, dus ik naai ze gewoon aan de buitenkant van de hals! Naast gewoven labels zijn er ook vilten en leren labels te krijgen, voor bijvoorbeeld tassen, brei- of haakwerkjes etc.

Tenslotte zijn er ook kant-en-klare labels te krijgen, die je niet kunt personaliseren. Maatlabels en waslabels zijn een eerste voorbeeld om aan te denken, maar ook een simpel “made with love” label kan je naaiwerkje al een hele professionele uitstraling geven. Hiervoor kun je ook gewoon lint gebruiken wat je op maat knipt, bijvoorbeeld dit “Sew Happy” lint van Fournituren.nl. Mijn eigen favoriet zijn de kant-en-klare labels van Kylie & The Machine, met hilarische teksten als “This is the Back”!
Kledinglabels kopen
Nu je de verschillende labelsoorten kent kun je bij onderstaande websites terecht om ze te laten maken. Kijk even rond om te zien welke afwerking en kwaliteit je wilt. Zelf gebruik ik Cotton Trends voor innaailabels en Wunderlabel voor gewoven labels. Meestal gebruik ik de innaailabels voor tassen, toilettassen, kado’s etc. en de gewoven labels voor mijn eigen kleding.
- Bags of Love
- Cotton Trends
- Dodofy (Denemarken)
- Dutch Label Shop
- Goed Gemerkt
- Holland Label
- KledingLabel.com (Turkije)
- Makers Inc. (alleen kant-en-klaar)
- SymbolLabel.com (Turkijke)
- Nominette (België)
- Wunderlabel (Duitsland)

Zelf kledinglabels maken?
Uiteraard kun je ook je eigen kledinglabels maken! Madame Creatief heeft hier een makkelijke tutorial voor.
