Stoffen

5 Modestoffen voor de Herfst & Winter

Komende zondag 20 september is er weer een Stoffenbeurs in Leiden. Een uitgelezen kans om stoffen in te slaan voor je herfst- en winterprojecten! Maar welke stoffen zijn nou een beetje geschikt voor de koudere dagen? In deze blogpost noem ik 5 stofsoorten om naar uit te kijken nu de temperatuur (hopelijk) gaat dalen.

Bij elke stofsoort link ik voorbeelden van o.a. Textielstad, Stoffenkraam en Stoffen Hemmers, maar er zijn natuurlijk veel meer (online) stoffenwinkels, dus kijk gerust rond op Internet.

Afbeelding van Stoffen Hemmers

Alpenfleece

Dit is de ultieme knuffelstof – alpenfleece is van buiten een gebreide stof, en vanbinnen bedekt met zachte haartjes. De betere kwaliteit alpenfleece terry is 95% katoen, 5% elastaan maar meestal zit er toch een % polyester in Het gewicht ligt rond de 300 gr/m2 wat het een zware stof maakt. Het is daardoor een erg warme stof, ideaal voor een vest of joggingbroek. Let erop dat de stof een vleug (haarrichting) heeft, en dat je je stofdelen op de juiste manier op de stof legt zodat de haartjes van boven naar beneden wijzen, zoals een vacht.

Afbeelding van Textielstad

Jogging / sweaterstof

Ben je op zoek naar een nog dikkere stof, zoek dan naar jogging / sweaterstof. De naam zegt het al, het wordt meestal gebruikt voor joggingbroeken, sweaters en vesten. De buitenkant is een gebreide stof met stretch. De binnenkant is geruwd, wat betekend dat het wel zacht is , maar niet zo zijdezacht als French terry. Koop jogging van 95% katoen, 5% elastaan zodat het niet zweterig voelt. Er is ook jogging verkrijgbaar met 40 – 50% polyester, dit is warmer maar plakkeriger op de blote huid, dus beter voor een vest dat je over een shirt draagt. Het gewicht ligt rond de 200 – 220 gr/m2.

Afbeelding van Stoffen Hemmers

Jacquard

Jaquard wordt gewoven met verschillende kleuren en / of diktes draad, wat het een prachtige textuur geeft. Het is daardoor vaak wat dikker, wat het een ideale winter / herfst stof maakt. Jacquard verwijst naar de manier van weven, niet naar het materiaal, dus let goed op de samenstelling van het jacquard. Hieronder 3 types jacquard die interessant zijn voor de herfst en winter:

Jacquard jersey – Voor jurken en shirts met lange mouwen, of vesten. Let op de dikte van het jacquard jersey – vanaf 250 gr/m2 is het geschikter voor vesten of een dikke trui, minder geschikt voor shirts. De samenstelling wisselt per stof – een mix van polyester, viscose en elastaan, of een andere gemengde stof.

Double faced – Het motief is aan de achterkant van de stof in het negatief gewoven. Heel leuk voor een openvallend vest, of een trui met een col of watervalhals waarbij de binnenkant van de stof zichtbaar is. De stof is vaak van polyester, dus niet super fijn om op de blote huid te dragen.

Cable knit – Dit type jacquard is zwaarder en heel geschikt voor truien en vesten, of een sweater dress. Door de weving lijkt het net alsof er gebreide kabels in de stof zitten!

Afbeelding van Textielstad

Punta di Roma

Deze stof word ook wel wintertricot genoemd, en is dikker dan gewone katoentricot. De stofsamenstelling is 70% viscose, 27% nylon en 3% elastaan. Het gewicht ligt rond de 335 gr/m2 en is dus uitermate geschikt voor dikkere truien, winterjurken, dikkere leggings en sportieve broeken. Door het nylon is de stof vormvast – het behoud dus zijn vorm, maar is lastiger om te persen. Kies daarom patronen zonder al te veel fijne details.

Afbeelding van Stoffen Hemmers

Nicky Velours

Een velours broek mag natuurlijk niet ontbreken in je kast! Nicky velours is een hele aangename kwaliteit velours, 80-90% katoen, 10-20% polyester. Door het grote aandeel katoen is de broek niet erg zweterig aan Het gewicht van Nicky velours is rond de 250 – 280 gr/m2, wat niet te dun is maar wel soepel valt. Nicky velours gebruik je voor truien, vesten of een broek.

Gewone velours van rond de 300 gr/m2 is ook geschikt voor broeken en vesten, maar valt anders omdat er geen stretch in zit. Kijk dus goed of het patroon dat je wilt maken voor stretchstoffen is bedoeld of niet.

In de volksmond worden fluweel, velvet en velour vaak door elkaar gebruikt. Wil je weten hoe het nu echt zit? Lees dan deze handige uitleg van 123 Gordijnen.

Tot slot…

Veel online stoffenwinkels hebben ook een categorie herfst / winterstoffen waar je een kijkje kan nemen. Tevens staat er in de beschrijving vaak bij wat de toepassingen zijn voor de stoffen. Als je op de stoffenmarkt of in een stoffenwinkel bent, vraag dan gewoon de verkoper om advies. Succes met inkopen!

Advertentie