Naaimachines, Top posts

Naaimachine Keuzegids 2024

Laatste update: januari 2024

Hieronder vind je een lijst van naaimachines die ik kan aanraden. Op alle machines in de lijst heb ik persoonlijk gewerkt of een keer op naailes meegemaakt. Voor de actuele prijzen kun je op de links klikken, of bij een van de grotere online naaimachinewebshops kijken voor leuke aanbiedingen.

Overweeg ook om je lokale naaimachineverkoper te steunen – kijk eens wat zij in de aanbieding hebben. of ga langs voor een adviesgesprek. Je betaalt dan misschien een paar tientjes meer, maar je bent verzekerd van goede service en je mag de machine vaak in de winkel uitproberen! Ik kan persoonlijk LOS Naaimachines in Roelofarendsveen van harte aanraden.

Deze post bevat affiliate links (?).

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een naaimachine?

Er zijn ontzettend veel machines te krijgen, ieder met meer of minder steken, meer of minder opties, met of zonder digitaal display, verlengtafel, kap etc. Het is dus belangrijk om te weten wat je met de naaimachine gaat doen. Hieronder geef ik wat algemene tips om mee te nemen in je naaimachinekeuze:

  • Prijs: een degelijke naaimachine kost al snel €300, dus wees bereid om een investering te doen. Een te goedkope naaimachine kan voor veel frustraties zorgen. Kijk eens op Marktplaats, Facebook of bij een naaimachinehandel voor tweedehands machines om meer te doen met een klein budget.
  • Merk: goede merken zijn Janome, Pfaff, Brother, Husqvarna, Bernette en Bernina. Singer is een redelijk merk in het lagere segment. Tweedehands vind je ook machines van de merken Lewenstein, Elna, Anker of Vendomatic. Naaimachines van de Lidl, Aldi of Blokker zijn van mindere kwaliteit maar hebben wel een aantrekkelijke prijs.
  • Tricot of niet? Werk je vaak met tricot (bijv. babykleding), kies dan een machine met voldoende stretchsteken.
  • Knoopsgaten: maak je vaak knoopsgaten in bijv. bloesjes, kijk dan naar een machine met een automatisch knoopsgat. Dat maakt knoopsgaten maken een stuk sneller. Naai je echter niet zo vaak knoopsgaten, dan hoef je deze optie dus niet per se te zoeken.
  • Steviger werk: heb je meer interesse in het maken van tassen, gordijnen en huisraad, dan heb je niet zoveel steken nodig en kun je beter gaan voor een robuustere machine met minder opties.
  • Vervoer: als je de naaimachine vaak meeneemt (bijvoorbeeld naar naailes), dan is een harde beschermkap handig, of een naaimachinekoffertje.
  • Parttime naaien: raak je vaak gefrustreerd met je machine omdat je al die instellingen niet goed kunt onthouden, kies dan een digitale machine. Deze helpt je met automatische voorinstellingen, en de duurdere merken laten zelfs zien welk voetje en draadspanning je moet gebruiken. Scheelt toch weer een hoop frustratie.

Budgetmodel < €150

Silvercrest (jan 2024: €99,99)

De Lidl heeft regelmatig naaimachines in de aanbieding onder het eigen merk “Silvercrest” – het binnenwerk is van Singer. De Silvercrest naaimachine is niet de allerbeste naaimachine, maar voor een budgetmodel heeft ze verrassend veel steken (33!) en mogelijkheden. Alles wat je wilt hebben zit erop: stretch steken, aanpasbare steeklengte – en breedte, automatische draaddoorsteker en het knoopsgat. Er is wel ingeleverd op werkkracht, de machine kan minder lagen aan en het kost soms wat gepruts voor de steken mooi zijn.

Singer “Tradition” 2250 (jan 2024: €156,-)

Een instapmodelletjes dat niet te duur is maar wel alle basics in orde heeft! De machine beschikt over alle meest gebruikte steken, zoals de rechte steek, stretch steek, verschillende zigzagsteken en blindzoomsteken. Daarnaast is het een smal machinetje dus ideaal voor een kleine ruimte. Verwacht niet te veel van dit kleine machinetje, maar om uit te proberen deugt hij zeker!

Let erop dat er meerdere Singer “Tradition” modellen zijn met meer of minder steken en meer of minder opties.

Instapmodel tot €250

Brother CS70s (jan 2024: €199,-)

Deze Brother CS70s is computergestuurd met een heleboel verschillende steken, een unicum voor deze prijsklasse. De steeklengte en -breedte zijn tot de millimeter in te stellen en je kunt de naald automatisch in of uit de stof programmeren. Dit zorgt ervoor dat je sneller naait en de machine minder snel blokkeert. Wel voelt de machine wat minder robuust aan dan de machines uit het middensegment. Onder de streep is de CS70s een prima machine voor wie graag veel steekopties wil zonder het prijskaartje.

vcvvxvvx.png

Husqvarna H-class E10 (jan 2024: €229)

De Husqvarna E10 is de machine die ik op de studio gebruik. Deze instapmachine heeft alles wat je als beginner nodig hebt – de basissteken en zelfs enkele stretchsteken. De machine heeft ook een spiekbriefje voor het inrijgen, zodat dit niet snel meer fout gaat. Hou ook je ogen open voor haar uitgebreidere zusje, de Husqvarna H-class E20. Deze komt soms in de uitverkoop en is dan de paar tientjes extra wel waard.

Singer HD4423 (jan 2024: €266,99)

Deze heavy duty Singer is geschikt voor het zwaardere werk: leren tassen, canvas tenten, spijkerbroeken… Geen stof is hem te dik! Verder heeft de Singer HD4423 een automatisch knoopsgat en draadinrijger, en 23 steken die je tot de millimeter precies in kunt stellen. Een werkpaard dus – voor een beetje extra geld heb je hier je leven lang plezier van. Vooral als je van plan bent zware stoffen te verwerken maar nog niet toe bent aan een industriële machine.

rhrh.png

Janome 920 (jan 2024: €249,-)

Een prima modelletje van het merk Janome, en regelmatig een keer in de aanbieding. Dit is een van mijn 2 lesmachines (de andere is de Husqvarna E10) en ik vind het gewoon een fijn machinetje die je makkelijk onder de knie krijgt. Hij is zeer compleet met 1-staps knoopsgatfunctie en knoopaannaaifunctie. Je kunt hem uitproberen bij o.a. Los Naaimachines.

Middensegment tot €800

Bernette B37 (jan 2024: €599,-)

Bernette is Zwitsers ontwerp, dus een robuuste metalen kast met veel opties. De 50 steken zijn tot de millimeter in te stellen, waaronder ook borduursteken. Met de aanhechtknop hecht je moeiteloos aan en af, met de start-stop knop naai je even snel zonder voetpedaal, en ook de naaldpositie kun je nauwkeurig instellen. Uiteraard kun je ook de snelheid instellen! Een hele fijne, robuuste machine voor uren naaiplezier.

Heb je nog wat meer ruimte in je budget, overweeg dan de Bernette B38 met meer borduusteken.

Brother Innov-Is A80 (jan 2024: €645,-)

Een geweldig model van Brother waarbij je bijna niet meer zelf hoeft na te denken. Het LCD scherm geeft de juiste naaivoet aan, en stelt de draadspanning automatisch bij. Dit doet hij dus ook voor werken met de tweelingnaald – ideaal! Ook heeft de Brother Innov-Is A80 de keuze uit 80 steken (waaronder 8 automatische knoopsgaten). In dit segment heeft elke machine natuurlijk een start-stop knop voor naaien zonder voetpedaal, automatisch aan- en afhechten, en instelbare naaisnelheid. Gewoon een supermachine dus!

Hogere segment (€750+)

Pfaff Passport 3.0 (jan 2024: €799,-)

Dit is de droommachine van iedere naaier, want de Pfaff Passport 3.0 heeft echt ALLES wat je ooit nodig gaat hebben. Natuurlijk heeft ze alle standaard opties van het hogere segment: 90+ (borduur)steken, zeer nauwkeurige instellingen, 6 naaivoetjes en meerdere automatische knoopsgaten. Maar wat maakt de Passport 3.0 nou zo speciaal? Het ingebouwde Pfaff boventransport – nooit meer verschuivende of lubberende naden! Dit boventransport is naar mijn mening de prijs driedubbel waard. Wil je dus in 1x klaar zijn voor de rest van je leven, kies dan voor de Passport 3.0

Psst – de steken staan netjes verstopt achter het klepje aan de voorkant van de machine! Klik op de link om er een afbeelding van te zien.

vssvssvsvsvsv.png

Husqvarna Opal 650 (sept 2023: €999,-)

De Husqvarna Opal 650 is zeer compleet en een echt werkpaard met 160 steken die je allemaal kunt aanpassen in lengte en breedte. Met 1-staps knoopsgatvoet, borduursteken, en automatische draadspanning- en steeksuggesties voor verschillende soorten stof. Het werkblad is ook lekker groot, waardoor ook grote truien, broeken, quilts of gordijnen er prima onder passen zonder geprop. De Opal 650 wordt geleverd met een harde kap, iets wat ik helaas vaak mis aan moderne naaimachines. Tip: spendeer die extra tientjes voor de Husqvarna Opal voetjesset en dan ben je gewoon klaar voor altijd!


Heb jij een naaimachine die in deze lijst thuishoort? Laat het weten in de comments!