Naaimachines

Welke naaimachine is goed?

Hieronder vind je een lijst van naaimachines waar ik persoonlijk op heb gewerkt of die ik een keer op naailes heb mogen uitproberen. Dit is zeker geen complete lijst maar het is een goed begin om te ijken welke merken en types geschikt zijn voor beginners of gevorderden.

Ik raad hieronder voornamelijk naaimachines van Matson.nl aan, omdat je gemakkelijk bij hen in de showroom in Utrecht de naaimachines kan uitproberen. Is het voor jou een mogelijkheid om bij ze langs te gaan zou ik dit ook absoluut aanraden!

Laatste update: september 2020

Meer keuze? Je vind meer naaimachines om te vergelijken op Reviewify.com

Onder €150 (budgetmodel)

EB_1903560A

Toyota JSPA17 (€75 bij Blokker.nl)
Deze machine heb ik enkele keren op les gehad en het verbaasde me hoe fijn hij naait en hoe compleet de steekselectie is. Natuurlijk werkt hij niet zo goed als een duurdere machine (o.a. het pedaal reageert minder goed) maar dit is het beste instapmodel in zijn prijsklasse.

Silvercrest Carina naaimachine (€79,99 bij Lidl.nl online)
Het is niet de allerbeste naaimachine, maar voor een budgetmodel heeft ze verrassend veel steken en mogelijkheden. Alles wat je wilt hebben zit erop: stretch steken, aanpasbare steeklengte – en breedte, automatische draaddoorsteker en het knoopsgat. Er is wel ingeleverd op werkkracht, de machine kan minder lagen aan en het kost soms wat gepruts voor de steken mooi zijn. Maar ja, niet iedereen heeft €400 liggen voor een naaimachine, dus deze kun je zeker aanschaffen als budgetmodel.

Singer Simple 3210 (nu €118 bij Bol.com)
Dit is een prima instapmodel voor de echte beginner met een budget. Je kunt er alles mee – knoopsgaten, steken instellen in de lengte en breedte, en er zitten zelfs een paar borduursteken op. Verwacht wel dat je over 1 – 2 jaar naaien misschien tegen de limiet van deze machine aanloopt, maar als instapmodel is dit gewoon een hele goeie. En hij is roze 😉

€150 – €250 (instapmodel)

vcvvxvvx.png

Husqvarna H-class E10 (€169,- bij Matson.nl) of H-class E20 (€199, nu 179 bij Matson.nl)
Deze instap-Husqvarna is zeer compleet met instelbare steeklengte- en breedte. Hij heeft dan wel geen 1-staps knoopsgatvoet maar naait zeer fijn en komt met een robuuste kap. Een perfect instapmodel! Soms is de H-20, haar uitgebreidere zusje, in de aanbieding voor €179 en dat is zeker het extra tientje waard.

Brother CS70 (€199 bij Matson.nl)
Een computergestuurde naaimachine voor €200! Hoe doen ze het toch. Ik vind dit een geweldige machine waar je zo 10 jaar mee vooruit kan. Ze heeft een heleboel steken en instellingen waardoor je gewoon veel vrijheid hebt om de instellingen perfect te krijgen. Minder goed in met de Tweelingnaald naaien, maar zeker krijg je daarvoor veel terug met o.a. meerdere knoopsgat- en borduursteken.

€250 – €500 (middensegment)

Singer 4423 (€289 bij Naaimachine Expert)
De robuuste Singer Heavy Duty is geschikt voor het zware werk: gordijnen, leren tassen, jeans – hij draait zijn hand er niet voor om. Reviewify was ook erg tevreden over deze naaimachine in hun onderzoek. Je vind meer naaimachines om te vergelijken op Reviewify.com

rhrh.png

Janome 920 (€229 bij Matson.nl)
Ik vond dit een soepel klinkende naaimachine die veel lagen goed kan stikken. Hij is zeer compleet met 1-staps knoopsgatfunctie en knoopaannaaifunctie. Zolang hij nog in de aanbieding is voor €199 is dit de beste keus van november 2018.

Singer 4423 Heavy Duty (€245 bij Matson.nl)
Een zeer steviger machine die alles aankan – zeil, jeans, meubelstoffen, niks is hem te gek. Ook zijn er zeer uitgebreide steekopties en een automatisch knoopsgat en automatische draadinsteker. Echter mist hij wel eens de subtiliteiten voor het fijnere werk met bijv. tricot. Deze machine zou ik dus aanraden voor wie wat grover werk wil doen, zoals zelf leren tassen of gordijnen maken.

Husqvarna H-class 100Q (€299 bij Matson.nl)
Gewoon een hele prima machine met LED display, instelbare steken, automatische knoopsgaten, borduursteken, automatisch aan- en afhechten, en een snelheidsregelaar. Alles wat je wil voor een zeer schappelijke prijs! Hier heb je nog jaren plezier van.

€500+ (hoger segment)

Pfaff Passport 3.0 (€565 bij Matson.nl)
Een zeer complete naaimachine met een paar dingen die de steken mooier maken: een boventransport (zodat de stof altijd goed uitkomt en niet gaat bobbelen of uitrekken) en een automatische draadafsnijder. Daarnaast ook weer veel steken zoals in dit hogere segment normaal is.

vssvssvsvsvsv.png

Husqvarna Opal 650 (€719 bij Matson.nl)
Deze machine is zeer compleet en brengt je sowieso 20+ jaar naaiplezier. De Opal 650 is een werkpaard met 160 steken die je allemaal kunt aanpassen in lengte en breedte. Met 1-staps knoopsgatvoet, borduursteken, en automatische draadspannings en steeksuggesties voor verschillende soorten stof. Als je ook nog alle voetjes erbij doet ben je gewoon klaar voor altijd!


Heb jij een naaimachine die in deze lijst thuishoort? Laat het weten in de comments!