Workshop Natuurlijke Verfstoffen

aliceIn mei verwelkomen een nieuwe gastdocent bij Handwerkstudio Leiden! Alice Tsibulsky is een textielkunstenaar met een achtergrond in culturele en ecologische antropologie. Ze voltooide een Fibre Arts-certificaatcursus in Canada en heeft een aantal jaren in een naaiatelier in Toronto gewerkt. Ze vindt het leuk om allerlei dingen te maken, maar de laatste tijd ligt de nadruk op handquilten en natuurlijk verven als middel of het vertragen en genieten van het proces van haar vak.

Tijdens haar workshops zal ze je alles leren over hoe je stof moet voorbereiden om te verven, welke verfstoffen je uit de natuur kunt gebruiken en hoe je een unieke stof kunt maken.

Bekijk hieronder haar workshopaanbod in mei. Meld je aan door een email te sturen naar a.tsibulsky@gmail.com

bundledye

Flower Printing: Bundle Dying workshop

Friday May 3rd, 10:00 – 13:00
€60 including materials
Sign up: email to a.tsibulsky@gmail.com

In this one day workshop, students will get an introduction to the magic of natural dyeing through a technique called bundle dyeing! A beautiful way to imprint flowers, leaves, and berries onto fabric, each bundle will be an experiment of colour and texture.

We will learn how to prepare the fabric for dyeing, as well as some techniques for printing. Students will have a chance to experiment with different materials and then create their finished product with a larger piece of fabric.

If you have some flowers or other natural materials you would like to try to print with, feel free to bring them along!

Read more…

NaturalDye

Natural Dyeing : Intensive Course

Saturday May 18th, 10:00 – 17:00
€95 including materials + lunch
Sign up: email to a.tsibulsky@gmail.com

A great way to explore the wonders of Natural Dyeing more deeply, this intensive course takes you through all the steps! Students will learn and practice preparing and dyeing fabric with plants from start to finish, as well as different ways to play and experiment with colour variations. Four different dye plants will be used.

Students should bring their own material they would like to dye. This is a great way to give old or worn garments a new life! You can also bring a bigger piece of fabric to use in future sewing projects. (Note: Fabric must be made of natural fibre such as silk, wool, cotton, linen)

Each student will go home with a sample booklet for reference, notes and dye recipes for further exploration, and their own naturally dyed fabric.

Read more…

Advertenties