Leer Japans Inpakken (bijzonder!)

Vandaag post ik eindelijk de Nederlandse instructies voor Japans Inpakken, oftewel naname tsutsumi (diagonaal inpakken). Hieronder vind je een stap-voor-stap uitleg met foto’s over hoe je jouw kado op deze unieke manier kunt inpakken.

bty

De diagonale inpakstijl komt van oorsprong uit ’s werelds oudste warenhuis Mitsukoshi. Om kimono’s op te slaan en te vervoeren werden ze ingevouwen in zijden doeken (furoshiki), waarbij je geen knoopjes of lint heofde te gebruiken. Toen Mitsukoshi uitgroeide tot het moderne warenhis van vandaag werd de techniek overgezet naar papier.

dav

De techniek heet daarom ook wel “warenhuis inapkken”omdat ook andere warenhuizen dan Mitsukoshi de stijl tegenwoordig gebruiken. Zie hier een mooie video van de techniek in de praktijk.

dav

Wat maakt deze manier van inpakken zo speciaal? Het gebruikt precies genoeg papier waardoor je niets hoeft weg te gooien. Daarnaast kunnen geoefende inpakkers het hele kado in het paper vouwen en slechts op het einde 1 plakbandje gebruiken!

Papier afmeten

Hier is de formule die ik gebruik om mijn kadopapier op te meten:

Inpakken_NL.jpg

Lengte kadopapier = 2 x lengte kado + 2 x hoogte kado

Breedte kadopapier = 2x lengte kado + 3 x hoogte kado

Het is belangrijk om 3 x de hoogte te gebruiken zodat je niet tekort komt.

Instructies

dav

Knip je kadopapier op maat volgens de formule.

dav

Begin met de smalle kant naar je toe (portret).

dav

Draai het papier een kwartslag naar rechts zodat de punt linksboven en punt rechtsonder recht onder elkaar liggen. Maak een markering op 1/3e van deze verticale lijn. Dit is de startpositie van je kado.

dav

Plaats je kado precies op de markering.

dav

Rol het kado nu 1 slag naar voren om je startpositie te dubbelchecken.

dav

Rol het kado nog een slag zodat je tegen de onderkant aankijkt.

dav

Vouw de rechter flap over de rechterzijde van het kado. De punt linksboven moet goed in het papier zitten, zo’n 2- 3 vingers. Ik vind dat hij hier wel weinig papier heeft, dus ik schuif het kado een beetje naar links.

dav

Nadat ik het kado naar links heb geschoven check ik ook de bovenste flap. Beide hoeken moeten goed in het papier zitten. Als dit niet het geval is moet je het kado een beetje naar onderen schuiven.

dav

Nu ik de startpositie heb aangepast rol ik het kado weer terug. Hier kun je zien dat het kado inderdaad een beetje meer naar links is geschoven.

Voor elk kado zal de beginpositie iets anders zijn. Daarom laat ik je deze dubbel-check techniek zien zodat je overweg kunt met alle soorten rechthoeken.

Platte kado’s zoals boeken zullen rechts veel uitsteken. Dit is prima, zolang je maar hebt gedubbelcheckt dat je straks goed uitkomt.

dav

Begin met de onderste punt. Voor de foto’s gebruik ik na elke stap een plakbandje, maar thuis kun je het ook proberen zonder!

dav

Vouw de linkerhoek iets naar binnen. We gaan de linkerflap oppakken en langs de hoogte en lengte van het kado vouwen.

dav

Duw bij deze stap het overtollige papier naar binnen.

dav

Zo moet het eruit zien nadat je de onderste en linker flap hebt gevouwen. De punt van het kado linksonder moet binnen het papier zijn. Als dit niet het geval is, schuif het kado iets terug naar rechs.

dav

Maak een voorvouw in de bovenste flap in een hoek van 45 graden.

dav

Rol het kado nu voorzichtig naar de bovenste punt toe met je rechterhand. Gebruik je linkerhand om de bovenste punt goed strak te houden en eventueel beter te positioneren. De flap moet weer strak langs de randen van het kado lopen.

dav

Hier zie je het van de zijkant. De voorvouw helpt het overtollige papier weg te vouwen.

dav

Roll 1 slag. Nu staat het kado pop zijn zijkant.

Als je een boek wilt inpakken, zorg er dan voor dat de rug van je af ligt om makkelijker te rollen.

dav

Rol nog een slag, en zorg ervoor dat de bovenste flap weer mooi aansluit bij de randen van het kado, en dat al het overtollige papier plat is gedrukt.

dav

Hier zie je hoe de randen van het papier goed aansluiten bij de randen van het kado.

dav

Vouw de rechterflap nu op dezelfde manier naar binnen als de linker flap in het begin.

dav

Vouw de flap over het kado en laat de randen weer perfect aansluiten.

dav

Mocht je nu een plakbandje willen gebruiken, plaats deze dan zo hoog mogelijk op de rechterflap.

dav

Teken of bedenk nu een diagonale lijn van de punt linksboven naar de punt rechtsonder.

dav

Vouw het overtollige papier onder de flap volgens deze diagonale lijn.

Mocht je rechterflap te klein zijn voor deze stap, begin dan opnieuw met inpakken. Schuif het kado daarbij iets meer naar links.

dav

De bovenste flap heeft weer een stukje om voor te vouwen.

dav

Als het goed is steekt de bovenste flap een beetje uit over je kado. Dit kan iets anders uitkomen met platte kado’s zoals boeken. Zolang er genoeg ruimte is voor de volgende stap is alles prima!

dav

Teken of bedenk nu weer een diagonale lijn van linksboven naar rechtsonder.

dav

En vouw het overtollige papier weer naar binnen. Nu gaan we hetzelfde doen met het overtollige papier aan de andere kant. Teken of bedenk een tweede diagonale lijn van rechtsboven naar linksonder.

dav

De rest van de flap wordt onder deze tweede diagonale lijn gevouwen.

dav

Gebruik een mooie sticker als slotstuk!

dav

Je hebt het kado nu ingepakt volgens de naname tsutsumi methode, en alle punten komen schuin (naname) samen in het midden.

Mocht je niet perfect uitkomen met je envelopsluiting, zorg er dan voor dat de punten elkaar tenminste ergens raken. Dat is ook prima.

Verjaardagskaart

dav

Aan een kant van het kado vind je een kleine opening. Hier kun je je kaart in steken, met de achterkant naar het kado toe. Dit werkt natuurlijk alleen als je kaart kleiner is dan je kado.

dav

Als je het kado uitpakt ligt de kaart bovenop met de goeie kant naar boven.

Tips voor thuis

  • Gebruik dun kadopapier of folie om in te pakken. Dik papier vouwt minder makkelijk.
  • Oefen eerst met een oude krant en neem dan de beginpositie met potlood over op je mooie kadopapier
  • Gebruik washi of schilderstape in combinatie met een kwetsbaar kado zoals een boekkaft, of pak het kado eerst in in cellofaanfolie.

dav

Vond je dit een nuttige instructie? Of heb je deze techniek zelf al eens gezien in een warenhuis in Japan? Vertel jouw inpakverhaal hieronder in de comments.

Veel inpakplezier!

%d bloggers liken dit: