Nieuws

Wat doe jij aan op Warme Truiendag?

Ieder jaar spoort GreenChoice bedrijven, scholen en particulieren aan om de verwarming een dag een paar graden lager te zetten en in plaats daarvan een warme trui te dragen. Op deze Warme Truiendag staan we stil bij energiebesparing en hoe je met je trui tot wel 6% Co2-uitstoot kunt besparen. Dit jaar doen we dat op vrijdag 10 februari, hoewel sommigen de uitdaging voor een hele week aangaan!

Romy Schneider, vastgoedadviseur met een groen jasje, kwam naar aanleiding van de Warme Truiendag naar de Studio – wat kunnen wij doen om dit initiatief nog mooier te maken? Wel – we maken het nog duurzamer door niet een trui te kopen, maar eentje te upcyclen! Hoe dat werkt zie je in bovenstaand filmpje.

Wat is upcycling?

Upcycling is het verwerken van bestaande, vaak overtollige materialen tot iets nieuws! Een van de meest gegeven voorbeelden is kleding, waarbij je slecht passende of kapotte kleding aanpast tot iets wat weer vooraan in de kledingkast mag hangen. Een oude spijkerbroek wordt een rokje, een grof gebreide trui een nostalgisch kussensloop. Zo red je je bruikbare materialen van de vuilnisbak en blijf je creatief bezig!

Bekijk ons Pinterest board over upcycling en laat je inspireren.

Cursussen

Het upcyclen van kleding heet in de Studio “Kleding Collage”, omdat je vaak meerdere kledingstukken met elkaar combineert tot iets nieuws. Aan de Handwerkstudio geven we ook een cursus in Kleding Collage, alsmede een workshop voor een middagje duurzaam en gezellig bezig zijn.

In de video maken we gebruik van een lockmachine, een zo goed als onmisbaar apparaat voor het netjes afwerken van naden en zomen, omdat je vaak gebruik maakt van rekbare stoffen, of twee verschillende stoffen aan elkaar bevestigd. Benieuwd naar hoe een lockmachine werkt, of denk je eraan om er eentje aan te schaffen? Ook hier hebben we workshops en cursussen cursussen in.

Voor wie zich nu geïnspireerd voelt om zelf een trui te upcyclen – de kringloopwinkels in Leiden zijn ook op zaterdag open! 😉